2024. április 25., csütörtök

Méhkaptárakat loptak Martonoson

A sértett úgy véli, minden valószínűség szerint hozzáértő személy lehetett az elkövető

Nem a mostani az első olyan eset Martonos határában, amelynek során méhkaptárakat tulajdonítottak el. A mostani történet önmagában is bosszantó, arról nem is beszélve, hogy az anyagi kár is jelentős. Ahogy a tulajdonos, Lepár Jenő elmondta, mintegy hétszáz eurós kárt okoztak neki a tolvajok, ráadásul már többször is előfordult hasonló eset. Méhészetük több mint negyvenéves, még édesapja kezdte el a méhekkel való foglalkozást a hetvenes évek derekán.

– Az állományt édesapám halála után, 2003-ban vettem át, azóta foglalkozom a méhekkel. Akkor három család volt. Majd tizenhét év alatt nyolcvan családra sikerült felszaporítanom az állományt, azzal, hogy az összes kaptárat, keretet magam készítettem el. Az összes famunka az én kezemet dicséri, egyedül a kocsi kivitelezésében segített egy kollégám, aki a külső részt készítette, a kaptárakat azonban abba is én csináltam – magyarázta Lepár Jenő. Nem csoda tehát, hogy mélységesen fel van háborodva a méhész, hiszen mindegyik kaptára elkészítésére temérdek időt és energiát fordított. Persze önmagában nagy bosszúságra ad okot, ha eltulajdonítják azt, amiért valaki megdolgozott.

– Az ellopott kaptárak és méhek értéke 500 euró körül van, a méz pedig 100 kilónyit tesz ki, ha csak a minimális kereskedelmi árát vesszük alapul, az is kb. 200 euró. Az én kaptáraimnak különleges az ismertetőjegye: mindegyiknek a széle el van szegve egy kétcentis léccel, abban azonban nem vagyok biztos, hogy a tolvaj nem fogja megváltoztatni a színét. A négy sarkán és az alján is szegés van, erről lehet megismerni. Tervezem, hogy beszerzek egy konténert, amelyben bizonyos fokig védve lesznek a kaptárak és a méhek is. Ennek besyerzését azonban egyelőre sok tényező befolyásolja, mert komoly befektetést igényel. Valamit muszáj lesz csinálni, hogy kiküszöböljük az ehhez hasonló eseteket – mondta elkeseredetten a méhész, aki a rendőrséghez is fordult, két hónap leforgása alatt immár másodszor.

– Aki eltulajdonította, az egészen biztosan értett a méhekhez, hiszen szemmel láthatóan válogatta őket. A rendőrség jegyzőkönyvet vett fel, ennyit tudott tenni. Az idei év különben is rosszul indult, mert mire az akácra kivonultunk, lehűlt a levegő. Sajnos arra a területre, ahol az akácon és a vaddohányon szoktunk „legeltetni”, letelepedtek a migránsok. Rájöttek, hogy a méz nagyon is jó dolog, így megpróbálták elszedni. Először olyan kaptárakat bontottak fel, amelyekben gorombák voltak a méhek. Nem tehettek mást, mint otthagyták őket, de nem akárhogyan, szanaszét dobálva, szinte mindent megsemmisítve. Az eset után két hétre már vaspálcával, kesztyűvel dolgoztak. Szépen kiszedegették a mézes kereteket, amelyeket szétszaggatva találtunk meg, a mézet és a lépet kiették. Öt méhcsaládot tettek tönkre – mesélte Lepár Jenő.

A méhész elmondta, az eset szerdán, csütörtökön este történhetett, és kéri, ha valaki esetleg látott olyan autót, amely utánfutóval közlekedett és kaptárakat szállított, vagy esetleg találkozik kávébarna kaptárakkal, mindenképpen jelentkezzen nála, hátha sikerül azonosítani az elkövetőt. A méhész telefonszámát a magyarkanizsai méhészegyesületben lehet megszerezni.