2024. április 24., szerda

Épül a fővezeték Kishegyesen

Megkezdődött a községi szennyvízhálózat kishegyesi szakaszának építése

Jól halad Kishegyes község szennyvíztisztítójának építése Bácsfeketehegyen, és a közelmúltban megkezdődött a szennyvízhálózat fővezetékének építése is, nem messze a szennyvíztisztítótól. A munkálatok most Kishegyes településre is kiterjedtek, ugyanis az elmúlt napokban megkezdődött a fővezeték építése a Széles utcában.

Megkezdődött  a  szennyvízvezeték  lefektetése  a  Széles  utcában  –  a  szennyvízhálózat fővezetékének teljes hossza 11 kilométer lesz, s a megvalósítás teljes költsége meghaladja a 700 millió dinárt (Lakatos János felvétele)

Megkezdődött a szennyvízvezeték lefektetése a Széles utcában – a szennyvízhálózat fővezetékének teljes hossza 11 kilométer lesz, s a megvalósítás teljes költsége meghaladja a 700 millió dinárt (Lakatos János felvétele)

Sándor István, a községi tanács tagja arról számolt be a médiának, hogy a munkálatok több utcát is érinteni fognak.

– Pénteken kezdődött meg a fővezeték kishegyesi szakaszának a kiépítése. Tulajdonképpen a fővezeték kiépítése már június közepén megkezdődött Bácsfeketehegyen, viszont a kishegyesi szakaszon először dolgoznak. A Széles utcában kerül lefektetésre az első ilyen szakasz, utána a Vasút utcában folytatódnak a munkálatok, majd a Kossuth Lajos utcában, a Kertsoron, a Liget utcában, a Verbászi út egy részén, a Munkácsy Mihály utcában, az Alvég utca egy szakaszán és a Híd utcában. Ezt követően a lakott településen kívül folytatódik az építkezés, Szeghegy irányába, s végül Szeghegyen és Bácsfeketehegyen keresztül jut el a vezeték a víztisztítóig – számolt be Sándor, majd arról is szólt, hogy a szennyvízhálózat fővezetékének teljes hossza 11 kilométer lesz, és a megvalósítás teljes költsége meghaladja a 700 millió dinárt. Három esetben a Krivaja folyót is át fogja szelni, a kivitelező ezt úgy fogja megoldani, hogy a folyó alatt vezeti át a vezetéket. Emellett hat helyen építenek ki pumpaállomást, amelyek növelni fogják a nyomást a vezetékben, hogy a szennyvíz eljusson a tisztítóig. 320 helyen fognak kialakítani tisztító aknákat, amelyek nemcsak a fővezeték tisztítására fognak szolgálni, hanem csatlakozási lehetőséget is nyújtanak a falvakban kiépülő szennyvízhálózat számára.

– Tudni kell, hogy a fővezeték önmagában nem teljes megoldás a szennyvízhálózatra, hanem a másodlagos és harmadlagos vezetékeket is ki kell építeni. Ezeket összehangolják, majd a fővezetékre csatlakoztatják, és csak ezt követően kezdődhet meg a szennyvízszolgáltatás üzemeltetése Kishegyes községben. A másodlagos és harmadlagos szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozóan az önkormányzat kész tervdokumentációval rendelkezik, a tartomány támogatásának köszönhetően. Tudni kell, hogy a szennyvíztisztítás terén Szerbia a legelmaradottabb Európában, Belgrád az egyetlen főváros, amelynek nincs szennyvíztisztítója. Az Európai Unió feltételként szabta meg, hogy ezen változtatni kell. Kishegyesen magunk is tapasztaljuk, hogy mekkora probléma a vizek szennyezése, épp ezért nagy öröm számunkra, hogy községünkben, és a szomszédos Topolyán is épül a szennyvíztisztító és a hozzá tartozó hálózat – fogalmazott a községi tanács tagja.

A kivitelezőnek 600 nap áll rendelkezésére, hogy befejezze a főhálózat építését. A munkálatok június derekán megkezdődtek, és várhatólag a tervezett időben be fogják fejezni. Ezt követően harcolni kell, hogy a hálózat többi része is megépülhessen, mondta Sándor.

– Itt több millió eurós beruházásokról van szó, épp ezért reméljük, hogy az állam nem csak erre az első szakaszra adott pénzt, hanem a további szakaszokra is biztosítani fogja – hangoztatta a tanácstag, majd végezetül arról is szólt, hogy szennyvízhálózat kiépítésére urbanizációs folyamatként lehet tekinteni, és az életminőség javulásához fog vezetni.