2024. március 29., péntek
VIHAR HADMŰVELET - ÉVFORDULÓ

Először vett részt szerb politikus a knini megemlékezésen

Boris Milošević kormányfőhelyettes személyében először vett részt szerb nemzetiségű horvátországi politikus a Vihar (Oluja) fedőnevű hadművelet alkalmából szervezett mai knini megemlékezésen. (Az 1995 nyarán a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint, és ezzel lehetővé vált a horvát honvédő háború lezárása.)

Boris Milošević a knini koszorúzáson (Fotó: AP via Beta)

Boris Milošević a knini koszorúzáson (Fotó: AP via Beta)

A horvátok számára az évforduló az egyik legnagyobb nemzeti ünnep, a szerbek pedig a háború szégyenteljes pillanatának és etnikai tisztogatásnak tartják a szerbek elűzését. A megemlékezés ezért minden évben feszültséget vált ki a két fél között, és korábban soha egyetlen szerb politikus sem jelent meg az ez alkalomból szervezett ünnepségen.

Andrej Plenković miniszterelnök Kninben közölte: Horvátország, nemzetiségtől függetlenül, minden ártatlan civil áldozatot sajnál, és szomorúan gondol azokra a százezrekre, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, ahogyan gyászolja a horvát fél által elkövetett háborús bűnök áldozatait is.

Boris Milošević az ünnepi ceremónia után kijelentette, a megmlékezésen való részvételét a jövőépítés zálogának tartja, és kiemelte, nemzetiségtől függetlenül minden háborús áldozat kegyeletet érdemel. „Ki kell lépni a gyűlölet ördögi köréből, hogy a háborús borzalmak soha ne ismétlődhessenek meg” – mondta Milošević, elégedettségét fejezve ki amiatt, hogy ezen a megelmlékezésen a megbékélés hangjait hallotta. Azon újságírói kérdésekre válaszolva, amelyek azt firtatták, hogyan éli meg, hogy knini részvételét Belgrádban élesen bírálták, Milošević azt válaszolta, a sárdobálás várható volt, azt is megérti, hogy sokan vannak, akikből az átélt fájdalom beszél, ilyettén senkire se orrol emiatt.  

Zoran Milanović horvát elnök beszédében amondó volt, két – sajnos hagyományosan ellenségeskedésben álló – szomszédos államnak a jövőben jobb kölcsönviszonyra kell törekednie. Mint fogalmazott, együtműködni, dolgozni szeretnénk... egyszerűen egy új, kiegyensúlyozott kapcsolatot kell kiépítenünk, mert e két nemzet normális viszonya a mai Európában nagyon fontos és elengedhetetlen. Milanović közölte, a maga részéről mindent megtesz ennek érdekében, a másik félen múlik, hajlandó-e hasonlóan cselekedni.

Repülős akrocsoport is igyekezett látványosabbá tenni a megemlékezést (Fotó: Beta)

Repülős akrocsoport is igyekezett látványosabbá tenni a megemlékezést (Fotó: Beta)

Korábban Aleksandar Vučić szerb államfő és más politikusok is bírálták Boris Milošević döntését, szerintük egyetlen szerbnek sincs keresnivalója a horvátok ünneplésén, Plenković szerint azonban a szerb–horvát megbékélés fontos szimbóluma lehet a szerb nemzetiségű politikus jelenléte. Boris Milošević úgy véli, itt az ideje, hogy a horvát társadalom is elfogadja, hogy a szerbeknek is voltak áldozataik a háborúban.

A szerbek kedden este emlékeztek meg a horvát területet visszafoglaló hadművelet szerb áldozatairól a Szerbiát Bosznia-Hercegovinával a Száva folyó felett összekötő hídon, Racsánál (Sremska Rača), ott, ahol a Horvátországból menekülő szerbek Szerbiába érkeztek. A racsai híd még épül, átadását követően emlékparkot is létesítenek a Vihar hadművelet elől menekülő szerbek tiszteletére.