2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Új PCR-laboratóriumok nyílnak

A miniszterelnök elmondása szerint jelenleg az oktatás kérdése élvez elsőbbséget

Noha az újonnan azonosított fertőzöttek száma ismét növekedett, aggodalomra semmi ok, hiszen a korábbiakhoz képest napról napra csökken azoknak a száma, akik a Covid–19 tüneteivel keresik fel az ország valamelyik Covid-rendelőjét, mint ahogyan azoknak a száma is csökken, akiknek a súlyos tünetek okán kórházi gyógykezelésre van szükségük, miközben egyre több páciens hagyhatja el a kórházakat – emelte ki Ana Brnabić leköszönő kormányfő a keddi helyzetelemző sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, az elmúlt egy nap során 287 személyt helyeztek el az ország valamelyik kórházában, míg 392 páciens távozhatott azokból.

Stokić Edit, a tartományi klinikai központ igazgatója és Ana Brnabić a tegnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Stokić Edit, a tartományi klinikai központ igazgatója és Ana Brnabić a tegnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Ana Brnabić elmondása szerint az illetékesek megkezdték körbejárni az ország 22, PCR-teszteléssel foglalkozó laboratóriumát, majd bejelentette, hogy a kapacitások növelésének céljából őszig újabb laboratóriumokat terveznek kialakítani a következő településeken: Belgrádban, Šabacon, Užicén, Kruševacon, Vranjéban, Kragujevacon és Kosovska Mitrovicán.

A kormányfő által ismertetett járványügyi mutatók értelmében egy nap alatt 9858 koronavírustesztet végeztek el, ebből 295-nek az eredménye volt pozitív (3 százalék). Lélegeztetőgép segítségére a légzésben 132 személynek van szüksége. Egy nap alatt 9 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 614-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,27 százalék. Jelenleg 3315 személyt gyógykezelnek kórházban.

BRNABIĆ BÁRKIT MEGHALLGATNA 

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón a jelenleg hatályos járványügyi korlátozások majdani hatályon kívül helyezéséről is szó volt. Ehhez kapcsolódóan a leköszönő miniszterelnök közölte: egyelőre nem tudni, hogy ez mikor történik meg, annyi biztos, hogy amikor aktuálissá válik a szigor enyhítése, fokozatosan helyezik majd hatályon kívül a rendelkezéseket. Jelenleg az oktatás kérdésének a megoldása élvez elsőbbséget, de azzal is sokat foglalkoznak, hogy miként, milyen feltételek mellett tegyék lehetővé a színházak és az egyéb művelődési létesítmények működését – tette hozzá Ana Brnabić, mondván, hogy az oktatás tekintetében augusztus közepéig tervezik kidolgozni a vonatkozó protokollt. Az oktatási minisztérium javaslatát megkezdték felülvizsgálni, ám a végső döntést a kormány hozza meg – hangsúlyozta Ana Brnabić, aki nem ért egyet az eddigi javaslattal, miszerint az oktatási intézmények számára több lehetőséget kínálnának fel, azok pedig maguk választanák ki a számukra legmegfelelőbbet.

Azzal kapcsolatban, hogy az Összefogással a Covid ellen kezdeményezést mostanra majdnem háromezer orvos támogatta aláírásával, a kormányfő közölte, hogy az orvosok nemcsak Szerbiában frusztráltak, hanem más országokban is. Olaszországban az orvosok az állam nem kellő szigorának az okán „lázadtak fel”, míg Ausztriában éppen ellenkezőleg, a közvélemény a szigor miatt emelte fel a hangját – magyarázta a kormányfő. Egyébként bárkivel hajlandó tárgyalni, ha valaki képviseli az adott kezdeményezést – tette hozzá Ana Brnabić, aki elégedett azzal, hogy a szerb államvezetés minden szükséges felszerelést biztosított az egészségügyi alkalmazottak számára.

Annak tekintetében, hogy habár a szakma szerint egyelőre nem érdemes arra számítani, hogy belátható időn belül biztonságos vakcina áll rendelkezésre, Aleksandar Vučić mégis több alkalommal bejelentette, hogy Szerbia már tárgyalásokat kezdett az oltóanyag beszerzéséről, Ana Brnabić kifejtette, hogy Szerbia csak akkor vásárol védőoltást, ha az bizonyítottan biztonságos lesz.

A KORLÁTOZÁSOK MARADNAK

Predrag Kon epidemiológus szavai szerint a járványügyi helyzet lassan, de érezhetően javul. Állítása mellett szóló érvként emelte ki, hogy míg egy héttel ezelőtt hétfőn Belgrádban 620 személyt vizsgáltak meg a Covid–19 tüneteinek az okán, ezen a hétfőn 488 személyt. Mint hozzátette, Újvidéken továbbra is meglehetősen sok új fertőzöttet azonosítanak, Bujanovacon és Preševóban szintén súlyos a helyzet, de például Belgrádban, Kragujevacon és Šabacon elkezdett javulni. 

A szakértő a folytatásban arra kérte a polgárokat, hogy hétvégenként is tartsák tiszteletben a járványügyi korlátozásokat, azaz ne gyülekezzenek, és viseljék a védőmaszkot. Egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy a járványügyi intézkedések hatályon kívül helyezésének a témáját napirendre tűzzék – nyomatékosította Predrag Kon, aki az oktatási intézmények jövőbeni működésével kapcsolatban közölte, egyelőre annyi biztos, hogy csakis makkegészséges gyerekek mehetnek iskolába, a szülők mindennap kötelesek lesznek megmérni a gyerek lázát. Arról, hogy hány diák tartózkodhat majd egy időben a tantermekben, vagy milyen körülmények között lesz a diákok számára kötelező a védőmaszk viselése, a későbbiekben döntenek – tette hozzá Predrag Kon.  

Az ország Covid-kórházai közül a Vajdasági Klinikai Központban kezelik a legtöbb pácienst, noha mostanra ebből az intézményből is több személy távozhat, mint amennyit elhelyeznek – közölte a folytatásban Stokić Edit, a klinikai központ igazgatója, aki arról is beszélt, hogy a Covid–19 nemcsak a légzőszervrendszert támadja, hanem egyéb szerveket, illetve szervrendszereket is. A klinikai központban megfigyelték, hogy számos páciensnél a betegség a veséket károsítja, ezt nemzetközi tanulmányok is megerősítik – emelte ki Stokić Edit, mondván: ezt azért tartotta fontosnak elmondani, hogy az emberek felismerjék a betegség komolyságát.