2024. április 25., csütörtök

Tüntettek Kraljevóban az indiai vendégmunkások

Mintegy 30 indiai vendégmunkás tüntetett a kraljevói bíróság épülete előtt, azt követelve, hogy fizessék ki az elmaradt bérüket.

Az indiai munkavállalók az amerikai IDEA Capital LLC cégen keresztül már egy éve a GP Nikolić építőipari vállalatban dolgoznak Kraljevóban. Elmondásuk szerint a munkaadók 1500 és 2500 euró közötti munkabérrel tartoznak nekik, és emiatt nem tudnak visszatérni Indiába. A dolgozók egy csoportja feliratokkal tiltakozott a bíróság épülete előtt, hogy a nyilvánosság elé tárja a helyzetét. A vendégmunkások tavaly jöttek Indiából, hogy nagyobb építési projektumokon dolgozzanak, de nincs elegendő pénzük, hogy hazamenjenek.

– A munkáltatóink egész idő alatt azt hangoztatták, hogy nincsen pénzük a bérek kifizetésére, és hogy folytatnunk kell a munkát, különben nem leszünk kifizetve. Négy hónappal elmaradtak a bérek folyósításával, mi pedig június óta nem dolgozunk. Követeljük az elmaradt fizetésünket és a repülőjegyeket, hogy visszatérhessünk hazánkba! – közölte Bubalan Danapali építészmérnök. Hozzátette, egy 100 munkásból álló csoport januárban már visszatért Indiába, és azok, akik megjelentek a tüntetésen, Szerbiában maradtak. Nina Nikolić, a GP Nikolić tulajdonosa elmondta, hogy sok olyan alkalmazottjuk van, akik még februárban és márciusban felmondták a szerződést, és azóta nem dolgoznak.

– A vendégmunkásokat továbbra is mi tartjuk el. Nálunk élnek, mi adunk nekik enni, és mi visszük őket az orvoshoz. Már hosszú idő óta nem indulnak repülőjáratok Indiába. Amint ismét megindulnak, hazaküldjük őket a saját költségünkön, ahogy a legutóbb is tettük. Mindent a szerződésükkel összhangban teszünk – jelentette ki Nikolić.