2024. április 24., szerda
SZERBIAI MUNKÁLTATÓK UNIÓJA

Csak állami segítséggel növelhető a minimálbér

A hazai gazdálkodók 85 százaléka ellenzi a minimálbér jövő évi növelését, és csupán 15 százalék helyesli, az is csak úgy, hogy közben jelentősen csökkenjenek a vállalatok ügyviteli költségei – derült ki a Szerbiai Munkáltatók Uniójának felméréséből, melynek eredményeit tegnap hozták nyilvánosságra.

A járvány miatti válsághelyzet szembetűnően módosította a gazdaság álláspontját: tavaly még a megkérdezett munkaadók 46 százaléka tartotta elfogadhatónak a minimálbér növelését, ma viszont egyöntetűen azt vallják, a magánszektorban kizárólag akkor lehet szó béremelésről, ha az állam segít a vállalkozóknak: arányosan csökkenti az adókat, járulékokat, és növeli a kereset adómentes részét. Csak úgy lehetséges a magánszférában foglalkoztatottak fizetésének fenntartható növelése, hogy az ne a cégek terhére történjen, és ne gyengítse versenyképességüket. Ez a megoldás persze azt jelenti, hogy átmenetileg csökkennének az államháztartási bevételek, de a keletkező hiányt hamar lefedné a nagyobb fogyasztás, a válsághelyzet rendeződése, a foglalkoztatás növelése, a gazdasági társaságok és vállalkozók számának emelkedése – mondják a cégtulajdonosok. Az Unió véleménykutatásában összesen 16.134 személyt foglalkoztató 133 gazdasági szubjektum, valamint 3 vállalkozói egyesület vett részt. Utóbbiak 1935 munkáltatót tömörítenek, akiknél 5800 ember dolgozik.

A Szerbiai Munkáltatók Uniója hagyományosan minden év júliusában méri fel, hogy az ország gazdálkodói a minimálbér milyen arányú növelését tartják elfogadhatónak. A kormányképviselőkkel és a szakszervezetekkel való tárgyalások általában augusztusban kezdődnek, a Szociális-gazdasági Tanács pedig szeptemberben foglal állást a következő évi minimálbér összegének kérdésében.