2024. április 23., kedd

Adományt a dobozba!

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete augusztusi jótékonysági akciója

Az oktatás ingyenes országunkban, a családok számára a tanévkezdés mégis nagy anyagi megterheléssel jár, hiszen a különböző formátumú, vonalas vagy éppen kockás füzetek, ceruzák, törlőgumik és más tanfelszerelések beszerzése értekében mélyen a pénztárcába kell nyúlniuk. A tanévkezdés különösen a nehéz anyagi helyzetben lévő családok számára jelent nagy problémát. A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete éppen rajtuk kíván segíteni e havi akciójával, amelynek keretén belül taneszközöket gyűjtenek a szociálisan veszélyeztetett családokban élő gyermekek részére. Az akció részleteit Zoran Molnar, a szervezet szakmunkatársa ismertette lapunk számára.

Radosavljević: A szerbiai GDP-csökkenés a szegény országokra jellemző GAZDASÁG 2020. AUGUSZTUS 3. [ 19:02 ] Radosavljević: A szerbiai GDP-csökkenés a szegény országokra jellemző - A cikkhez tartozó kép Fotó: Pixabay   A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora.  „A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést jegyez, mint Szerbia, Fehéroroszország pedig 2020 első félévében hivatalosan gazdasági növekedést valósított meg” – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Radosavljević.  Az, hogy Szerbia GDP-je kevésbé esett vissza, mint más európai országoké, nem az állam jó gazdaságpolitikájának eredménye, hanem a gazdaság szerkezetéé, amely olyan ágazatokon alapul, amelyek nem szenvedtek nagy visszaesést a világjárvány következtében, mondta.  Ana Brnabić kormányfő tegnapi bejelentése szerint a második negyedévet az ország 6,5 százalékos GDP-csökkenéssel zárta, habár 15,4 százalékos mínuszt jeleztek előre. Hozzátette, júniusban enyhe, 0,1 százalékos növekedést valósított meg Szerbia, s az ország a második negyedévben, Litvánia után, a második leggyorsabban növekvő gazdaság volt Európában.  Radosavljević szerint azonban, a hatalom képviselői „derogálják az intézményeket” azzal, hogy azelőtt teszik közzé az információkat, mielőtt az illetékes szolgálatok közölnék.  „A járvány kezdetéig a pénzügyminisztérium közzétette a részletes makrogazdasági adatokat, így követni lehetett és összevetni az előző időszakkal, főleg a külkereskedelmi adatokat illetően, de megszüntette ezt a gyakorlatot, valószínűleg a rossz eredmények miatt” – mondta Radosavljević.  Hozzátette, a hatalom képviselői ugyanakkor azelőtt jelentik be a „fenomenálisan” alacsony növekedésről szóló eredményeket, mielőtt az illetékes intézmények megtennék, ezzel pedig indokolatlanul a saját számlájukra írják az érdemet. (Fotó: Gergely Árpád)

Radosavljević: A szerbiai GDP-csökkenés a szegény országokra jellemző GAZDASÁG 2020. AUGUSZTUS 3. [ 19:02 ] Radosavljević: A szerbiai GDP-csökkenés a szegény országokra jellemző - A cikkhez tartozó kép Fotó: Pixabay A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora. „A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést jegyez, mint Szerbia, Fehéroroszország pedig 2020 első félévében hivatalosan gazdasági növekedést valósított meg” – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Radosavljević. Az, hogy Szerbia GDP-je kevésbé esett vissza, mint más európai országoké, nem az állam jó gazdaságpolitikájának eredménye, hanem a gazdaság szerkezetéé, amely olyan ágazatokon alapul, amelyek nem szenvedtek nagy visszaesést a világjárvány következtében, mondta. Ana Brnabić kormányfő tegnapi bejelentése szerint a második negyedévet az ország 6,5 százalékos GDP-csökkenéssel zárta, habár 15,4 százalékos mínuszt jeleztek előre. Hozzátette, júniusban enyhe, 0,1 százalékos növekedést valósított meg Szerbia, s az ország a második negyedévben, Litvánia után, a második leggyorsabban növekvő gazdaság volt Európában. Radosavljević szerint azonban, a hatalom képviselői „derogálják az intézményeket” azzal, hogy azelőtt teszik közzé az információkat, mielőtt az illetékes szolgálatok közölnék. „A járvány kezdetéig a pénzügyminisztérium közzétette a részletes makrogazdasági adatokat, így követni lehetett és összevetni az előző időszakkal, főleg a külkereskedelmi adatokat illetően, de megszüntette ezt a gyakorlatot, valószínűleg a rossz eredmények miatt” – mondta Radosavljević. Hozzátette, a hatalom képviselői ugyanakkor azelőtt jelentik be a „fenomenálisan” alacsony növekedésről szóló eredményeket, mielőtt az illetékes intézmények megtennék, ezzel pedig indokolatlanul a saját számlájukra írják az érdemet. (Fotó: Gergely Árpád)

A Vöröskereszt Szabadka több papírkereskedésében egy dobozt helyezett el. Ezekben a dobozokban egész augusztus folyamán gyűjtik a polgárok tanszeradományait. Zoran Molnar elmondta, hogy az akciót a tavalyi év folyamán szervezték meg először. Akkor az összegyűlt adományokból 59, elsőtől negyedik osztályos gyermeket tudtak ellátni tanfelszereléssel. Az akció idén is a tavalyi évhez hasonlóan zajlik.

– A boltokban műanyag dobozok vannak elhelyezve. Arra kérjük a kedves szabadkai polgárokat, hogy amikor tanfelszerelést vásárolnak saját gyermekeiknek, ha módjuk van rá, akkor ezenfelül vásároljanak további tanfelszereléseket, és azt helyezzék el ebben a dobozban – mondta a szakmunkatárs, és hozzátette, hogy egyaránt várnak füzeteket, ceruzákat, vonalzókat és egyéb, iskolában használatos eszközöket.

Az akcióban a Stil-B, a Mapa 5, a Csíkos, a ForA-4 és a Papir Commerce papírkereskedés vesz részt. Az adakozók itt találják a dobozokat, amelyekbe elhelyezhetik adományaikat. Az összegyűlt adományokból szeptemberben a Vöröskereszt munkatársai tanszercsomagokat állítanak össze. A csomagokat az előző évhez hasonlóan a Népkonyha felhasználóinak gyermekei kapják meg.