2024. március 28., csütörtök

Kevesebb a turista

Palicson is megszervezik a gyalogostúrákat

Számos rendezvény, külföldi utazás maradt el a koronavírus-járvány miatt országszerte. Szabadkán sincs ez másképp. A korábbi évek legmelegebb hónapjaiban megszokhattuk, hogy a város központjában sétálva több, idegen nyelven beszélő csoporttal futunk össze, most azonban nemigazán van ilyen jellegű munkája a szabadkai idegenvezetőknek.

Májusban még arról számoltunk be, hogy leginkább a hazai vendégekre számítanak a turisztikai szektorban dolgozók, ezért Aleksandar Medakovićot, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatóját kerestük fel, aki a jelenlegi idegenforgalmi helyzetről számolt be lapunknak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A jelenlegi statisztikai adataink szerint ezen év első öt hónapjában sajnos hetven százalékkal kevesebb forgalom, illetve foglalás volt a városban. Palicson kicsivel jobbak a mutatók, ami természetes, hisz a városban lakók szívesebben látogatnak vidékiesebb helyekre. Ki kell emelni, hogy az elmúlt három hónapban sokkal több hazai turista volt, mint az azt megelőző időszakban. A vendéglátósokkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy a helyek megteltek Palicson, és további foglalások vannak ott egészen szeptember végéig. Palicson 26, Szabadkán pedig 15 helyen fogadnak el üdülési utalványokat – nyilatkozta a szervezet igazgatója.

Sokéves hagyományokkal rendelkező rendezvényeket mondtak le városszerte.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Lemondták a Szabadkai Félmaratont, a györgyéni Aratóversenyt, a Summer3p fesztivált, a Palicsi Filmfesztivált pedig elodázták és még nem tudni mikor szervezik meg, ugyanez a helyzet az Interetno fesztivállal, a Dužijancával és a városnappal is. Az ide látogató vendégeknek ajánljuk, hogy napi szinten kísérjék figyelemmel a rendezvényekről szóló információkat. Szervezetünk folyamatosan informálja a turistákat és a város polgárait az események alakulásáról – magyarázta az igazgató.

A belföldi turistáknak nem kell lemondaniuk a célzottan nekik szervezett túrákról, borkóstolókról, illetve a helyi gasztronómiai különlegességek nyújtotta élvezetekről.

– Tavaly júniusban kezdtük meg az ingyenes városi gyalogtúrák szervezését. Ebben az egyéves periódusban több mint 3000 turista vett részt ezen a programon. Az érdeklődés továbbra is töretlen, a túrákhoz szerdánként 10 órától és szombaton 13 órától lehet csatlakozni. Dicséretes, hogy az idegenvezetők is elégedettek, akárcsak a vendégek. Újdonságként jelenthetem be, hogy hamarosan Palicsot is érinteni fogja ez a lehetőség. Megbeszélést folytattunk az idegenvezetőkkel, akiket megbíztunk, hogy minden szombaton ügyeletet tartsanak a Kisvendéglő parkolójában, az érdeklődők pedig hozzájuk fordulhatnak majd az idegenvezetői szolgáltatásokért. Fejenként háromszáz dinárba fog kerülni az ottani gyalogostúra – mondta Aleksandar Medaković.