2024. április 18., csütörtök

Hagymaadomány

Nagy mennyiségű élelmiszert kapott a kishegyesi Vöröskereszt – Jól halad a szervezet konyhájának építése

 Az elmúlt héten lázas munkában voltak a Vöröskereszt kishegyesi szervezetének önkéntesei, ugyanis egy jelentős mennyiségű élelmiszeradomány érkezett, amit fagyasztókész állapotba kellett feldolgozni. A munka tegnap ért véget, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

Szorgos aktivisták egy héten át dolgoztak a hagyma előkészítésén (Lakatos János felvétele)

Szorgos aktivisták egy héten át dolgoztak a hagyma előkészítésén (Lakatos János felvétele)

– Kishegyes község Vöröskereszt szervezete két tonna hagymaadományt kapott a szabadkai Vöröskereszt szervezetétől. Az adomány egy martonosi termelőtől származik. Ezt a hagymát a népkonyhaprogramban használják majd fel. Ugyanis egyre inkább körvonalazódik ennek a programnak, akárcsak a községi konyhánknak a kialakítása. Ha minden jól megy, akkor hamarosan el tudjuk kezdeni az étel készítését itt helyben, községünk hátrányos helyzetű lakosai számára. A most kapott hagymamennyiség több hónapra lesz elegendő, épp ezért ez hatalmas segítség számunkra. Természetesen, ez nem érne semmit sem szorgalmas aktivistáink nélkül, mert hűtőházas hagymáról van szó, amit gyorsan fel kellett dolgozni. Kishegyesi aktivistáink maximálisan helytálltak ebben a programban, így egy hét alatt sikerült megpucolni ezt a mennyiséget. A továbbiakban egy helyi vállalkozó segítségének köszönhetően hűtőházba kerül – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy a hagymapucolási akció mintegy egy hétig tartott és kb. negyven aktivista vett benne részt. A munka a kishegyesi labdarúgópálya épületében folyt, de kisebb önkéntes csapatok házaknál is dolgoztak.

Fontányi arról is beszámolt, hogy a Vöröskereszt községi konyhájának már elkészült az épülete és a szükséges felszerelés is a rendelkezésükre áll.

– Jelen pillanatban a konyhában lévő felszerelés végső beállítása van folyamatban. A szükséges gépeink megvannak, már csak a finom technikai beállítások vannak hátra és kezdhetjük a munkát. A működtetés részleteiről még tárgyalunk az önkormányzattal, de bízunk benne, hogy az eddigi együttműködést sikeresen fogjuk tovább mélyíteni. A népkonyhaprogram beindítását szeptemberre tervezzük, az eddigi felhasználószám mellett. Viszont az új konyhának iköszönhetően 9 hónapig fut majd a program és heti öt alkalommal osztanak majd ételt a rászorulóknak. a mostani hagymaakció is megmutatta, hogy a kishegyesi emberek szívesen segítenek a Vöröskeresztnek, így tömegesen tudunk aktivistákra számítani. Ennek köszönhetően sok élelmiszert idejében, olcsóbb áron be tudunk szerezni, ezáltal jelentősen tudunk javítani a kiosztott étel minőségén – mondta a titkár.

Végezetül azt is megtudtuk Fontányitól, hogy tekintettel a járványhelyzetre, a fiatalokat érintő, tömeges rendezvények halasztódtak, a hátrányos helyzetű lakosok megsegítése azonban folyamatos. Augusztus folyamán 150 csomagot osztanak majd ki a hátrányos helyzetű lakosoknak és a kisnyugdíjasoknak. A ruhagyűjtési akció jelen pillanatban szünetel, noha a lakosok már érdeklődtek, hogy hol tudják leadni a használt ruhát. Ez az akció mindaddig szünetelni fog, míg a rendeletek lehetővé nem teszik az újraindítását, fogalmazott a titkár.