2024. április 25., csütörtök

Egynapos lesz a rendezvény

Rendhagyó formában ugyan, de megtartják a Kanizsai Írótábort

Egynaposra zsugorodik idén a 68. Kanizsai Írótábor, melyet az országos szintű előírásoknak megfelelően tartanak meg szeptember 3-án, csütörtökön. Semmiképp nem szerettek volna lemondani a nagy múltú rendezvény megszervezéséről, de engedményeket kellett tenniük, így azt a határozatot hozták a szervező bizottság tagjai, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem három, csak egy napon át tartózkodnak a kortárs vajdasági magyar irodalmárok a csend városában.

Bordás Győző (Fotó: Puskás Károly)

Bordás Győző (Fotó: Puskás Károly)

Ettől függetlenül igyekeztek a megszokott tartalmakat megtartani a koncepcióban, viszont össze kellett sűríteniük azokat és a nagyobb tömeget megmozgató elemeiket idén ki kell hagyniuk. Minderről a tegnapi ülésüket követően számolt be Bordás Győző, a szervező bizottság elnöke, aki elmondta, hogy második értekezletükön úgy döntöttek, csonka formában, a szokásostól eltérően rövidebb lesz a program, és a nagyobb tömeget összehozóak el is maradnak.

– Egynapos írótáborunk a hagyományokhoz híven a Népkertben lévő emlékmű koszorúzásával kezdődik, ezt követően pedig a városháza előtti Koncz–Dobó szoborpárosnál hivatalosan is megnyitjuk a rendezvényt. Fujkin István, horgosi születésű, Kanadában élő festőművész kiállítása folytatja a programot a Dobó Tihamér Képtárban, amit könyvbemutatók követnek, többek között éppen Fujkinról szóló monográfia is terítékre kerül. Az idén nyolcvanéves Tolnai Ottó képzőművészeti esszéit tartalmazó, most megjelenő kötetét is bemutatjuk ezen a napon. Tekintettel arra, hogy Domonkos István is az idén lesz nyolcvanéves, úgy döntöttünk, hogy egy olyan beszélgetést vetítünk le, melyet öt éve készítettek vele a Dombos-fest munkatársai, amikor legutóbb errefelé járt. A hagyományos Vándorkulacsot is természetesen kiosztjuk idén is. Amitől el kell tekintenünk, az a tanácskozás, melynek témáját pedig már régen meghatároztuk, ez pedig egy Domonkos-sor, mégpedig a „Hazamennék, de otthon vagyok”. Bár a tanácskozást nem tartjuk meg, de arra kérjük majd a résztvevőket, hogy e-mailben küldjék el esszéiket, amiket a Magyar Szóban jelentetünk majd meg – mondta Bordás Győző.

Elmaradnak tehát a nagy tanácskozások, a hazai könyvkiadók hagyományos bemutatkozása, az utcán és az iskolákban tartott író-olvasó találkozók, és anyaországi vendégek jelenlétét sem élvezhetik idén az irodalomkedvelők, ám ennek ellenére, még ha szerényebb körülmények között is, de lesz írótábor.