2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A válságstáb elégedett a helyzettel

Darija Kisić Tepavčević szavai szerint külön odafigyelnek az idősek otthonaira

A járványügyi helyzet kielégítő, az ország egész területén csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma – fejtette ki Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a mai helyzetelemző sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, továbbra is Belgrádban és Újvidéken jegyzik a legtöbb fertőzött személyt, azzal, hogy az elmúlt egy napban a korábbiakhoz képest Szabadkán növekedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón elmondottak értelmében az elmúlt 24 órában a Covid–19 tünetei miatt országszerte 280 személyt kellett kórházban elhelyezni, ezzel párhuzamosan pedig 473 személy távozhatott valamelyik egészségügyi intézményből.

Darija Kisić Tepavčević: A korlátozó intézkedések beláthatatlan ideig hatályban maradnak (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević: A korlátozó intézkedések beláthatatlan ideig hatályban maradnak (Fotó: Beta)

Az epidemiológiai jelentés értelmében egy nap alatt 9590 koronavírustesztet végeztek el, ebből 287-nek az eredménye lett pozitív (3 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 143 személynek van szüksége, az elmondottak értelmében legtöbbjük 65 évnél idősebb. Egy nap alatt hivatalosan 7 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 605-re nőtt az elhunytak száma – a halálozási arány 2,26 százalék. Kórházi kezelésre 3430 személynek van szüksége. A járvány kezdete óta az országban 26 738 személy szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 jelenlétét, és összesen 703 246 koronavírustesztet végeztek el.

A korlátozó intézkedések beláthatatlan ideig hatályban maradnak – emelte ki Darija Kisić Tepavčević, mondván, hogy az általános járványügyi intézkedések mellett prioritást élveznek azok, amelyeket a szociális védelmi rendszer bennlakásos létesítményeiben, elsősorban a felnőttkorúak és idősek otthonaiban foganatosítanak.

A helyzetelemző sajtótájékoztatón témaként a majdani, SARS-CoV-2 elleni védőoltás kérdése is felmerült. Darija Kisić Tepavčević szavai szerint a védőoltással való immunizáció közegészségügyi kérdés, így a vele kapcsolatos döntéseket a vonatkozó jogszabályok értelmében az arra felhatalmazottak hozzák meg. A védőoltás nem politikai, hanem szakmai kérdés – nyomatékosította. Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy az év végéig elkészül a SARS-CoV-2 elleni vakcina – tette hozzá Darija Kisić Tepavčević, megállapítván, hogy értékelése szerint belátható időn belül egyetlen állam, illetve gyártó sem tud biztonságos védőoltást felkínálni. Szerbiában addig nem kínálnak fel egyetlen védőoltást sem, amíg annak hatékonyságát és biztonságát nem bizonyítják az arra előirányzott eljárás során – nyomatékosította Darija Kisić Tepavčević, aki nem kívánt reagálni arra az újságírói kérdésre, hogy miként értékeli Goran Belojević egyetemi tanár a Danas napilapban megjelent szerzői szövegét, amelyben a szerző kifejti, hogy saját, tudományos szabályokkal indokolt számítása szerint a járvány kezdete óta Szerbiában nagyjából 5000 személy hunyt el a vírus okozta betegség szövődményeinek következtében.

Nem javul a helyzet az idősek otthonaiban

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium jelentése értelmében az országban működő felnőttkorúak és idősek otthonaiban jelenleg 271 a fertőzött lakóknak a száma, az alkalmazottak közül pedig 89 személyt tartanak fertőzöttként nyilván. Egy hét alatt a fertőzött lakóknak a száma 109-cel növekedett, a fertőzött alkalmazottaké viszont 5-tel. A Požarevac melletti Veliki Popovacon működő idősek otthona vonatkozásában tegnap erősítették meg, hogy 83 lakó és 11 alkalmazott fertőződött meg a koronavírussal.