2024. április 25., csütörtök

Hazai koronavírus-teszt őszig?

Az Alkalmazott Nukleáris Energetikai Intézet és a belgrádi Vegyészeti Kar közösen azon fáradoznak, hogy koronavírus-tesztet dolgozzanak ki, ami felválthatná a jelenleg is használt behozatalit. Az eredmény őszre várható – jelenti a Szerbiai RTV a Tanjugra hivatkozva.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az indoklás szerint a jelenleg használatos koronavírus-tesztek külföldről importált protein alapúak, és beszerzésük gyakran nehézségekbe ütközik, a hazai protein lényegesen megkönnyítené a tesztek előállítását, és mindenképp hozzájárulna ahhoz, hogy Szerbia minél előbb önellátó legyen a piac ellátásában.

Mintegy 250 kutató dolgozik a teszt kidolgozásán az ország számos területéről. Létezik egy szakmai munkacsoport is, amely feladata az országban és a világon végzett kutatások eredményének követése. Ezek a kutatók mutattak rá a június 1-jétől használatos hazai szerológiai és Elisa-tesztek fontosságára is, melyeket a polgárok saját kérésre igényelhetnek. Ezek a gyorstesztek néhány óra alatt megmutatják, van-e koronavírus-antitest a szervezetben, minek köszönhetően ellenőrizhetjük, megfertőződtünk-e a vírussal, és szervezetünk képzett-e ellentesteket.

Tanja Ćirović, a Vegyészeti Kar munkatársa nyomatékosította, hogy teljes mértékben hazai anyagokból gyártott teszt előállítására törekszenek.

A hazai teszt valószínű nem lesz olcsóbb a külföldinél, de legalább lesz belőle elegendő.

A szakemberek azt is megjegyezték, hogy sajnos még mindig keveset tudunk a koronavírusról, például egyik sarkalatos kérdés, hogy a vele szembeni immunitás tartós, vagy csak rövid ideig tart.