2024. április 20., szombat

Emberi megbetegedést nem jegyeztek

Megjelentek a nyugat-nílusi vírust hordozó szúnyogok Vajdaságban
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Szabadkán, Zomborban, Nagybecskereken, Pancsován, Apatinban, Palicson, de Belgrádban és Kraljevón is bizonyítottan jelen van a nyugat-nílusi vírus a fertőzött szúnyogokban. Emberi megbetegedést nem jegyeztek erősítette meg a Szerbiai Közegészségügyi Intézet. Európában eddig hét esetet regisztráltak, hatot Görögországban és egyet Romániában, írja a 021.rs.

A nyugat-nílusi láz idényjellegű megbetegedés, a szúnyogok legaktívabb időszakaiban jelentkezik, legjellemzőbb augusztusban. Szerbiában tavaly 27 esetet fedeztek fel, és egy személy hunyt el a vírus szövődményeinek következtében. Az országban 2012-ben jegyezték fel először a jelenlétét.

A vírust legfőképpen a dalos szúnyog terjeszti, áldozatának megcsípésével. Leginkább a krónikus megbetegedésekben szenvedőket veszélyezteti. A fertőzöttek legtöbbször tünetmentesek, de ha mégis jelentkeznek tünetek, azok az influenáéhoz hasonlíthatók. Öt fertőzöttből csupán egynél jelentkeznek az influenzához hasonló tünetek, azaz láz, gyengeség és rossz közérzet. A fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál léphet fel szövődmény, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, ezek tünetei a szédülés és az erős fejfájás.