2024. március 29., péntek

Újabb óriási drágakövet talált a tanzániai bányász

Két rekordméretű tanzanit drágakövet talált júniusban egy tanzániai bányász, aki egy csapásra milliomos lett. A valaha talált legnagyobb tanzanitokért – az egyik 9,27, a másik 5,103 kilogramm – a kormánytól egy 7,74 milliárd tanzániai shillinges csekket vehetett át a szerencsés bányász.

A drágaköveket a tanzániai központi bank vásárolta meg 3,4 millió dollárért. A legújabb hírek szerint Saininiu Laizet Tanzánia északi részén rábukkant egy harmadik hatalmas drágakőre is, amelynek súlya 6,3 kilogramm. A bányász 2 millió dollárért értékesítette, és ékszer készül belőle – írja a BBC.

Laizet elmondása szerint a hatalmas vagyon nem változtatott a bányász életmódján, továbbra is bányászkodással és a mintegy 2000 tehenének a tenyésztésével foglalkozik. A kapott pénzből iskolát és egészségügyi intézményt tervez építtetni közössége számára.

Az 1960-as években felfedezett tanzanit az egyik legritkább drágakő, amely kizárólag a kelet-afrikai ország egy kisebb északi régiójában található meg. Jellemzője, hogy színét változtatja, attól függően, milyen fény esik rá. Kék, lila és sötétbordó árnyalatok váltják benne egymást. Tanzánia az elmúlt évben kereskedelmi központokat hozott létre az ország területén, lehetővé téve a bányászoknak, hogy a megtalált drágaköveket eladják az államnak.

Egyes geológusok előrejelzése szerint a Föld tranzitkészletei kevesebb mint 20 éven belül teljesen kimerülhetnek.