2024. március 29., péntek

Péntektől minimálbér

A rendkívüli helyzet után alapított cégek is igényelhetik

Pénteken, augusztus 7-én kezdődik a minimálbérek kifizetése a gazdaságvédelmi intézkedések második körének keretében. A hírt Siniša Mali pénzügyminiszter kedden délelőtt közölte a nyilvánossággal. A gazdasági segélycsomagban összesen 235 372 bejegyzett cég 1 016 535 munkása részesül. Az alkalmazottak 155 euró, vagyis csaknem 18 ezer dinárt kapnak augusztus és szeptember folyamán.

A pénzügyminiszter elmondta, ez a támogatás az előző intézkedésnek a folytatása, az ország gazdaságának támogatása a megszorult helyzetben. Erre a célra az állam 18,4 millió dinárt különített el az éves költségvetésből.

– Minden munkás két alkalommal, augusztus, majd szeptember folyamán 155 eurónak megfelelő összeget kap, vagyis a minimálbér 60 százalékát. Ez a gazdasági intézkedések második fordulójának a része, amelyet a kormány július 30-án hagyott jóvá. A célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése, összértéke 66 milliárd dinár – jelentette ki Mali a hivatalos miniszteri közleményben.

A második intézkedéscsomag újdonsága, hogy ezúttal azok a bejegyzett cégek is pályázhatnak a pénzre, amelyek 2020. március 15-e után alapultak meg.

– Ez a gazdasági segélycsomag egyfajta lehetőség is a most induló vállalatoknak, amelyeknek még szükségük van a kezdeti támogatásra. Sok fiatal dolgozik azokban a cégekben, amelyeket az elmúlt időszakban alapítottak meg. A Gazdasági Nyilvántartó Ügynökség adatai szerint összesen 13 550 ilyen van – közölte Mali.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy ezek a közelmúltban alapított vállalatok a pénzt ősz előtt nem kaphatják meg az ügyintézés miatt, szeptemberben azonban egy összegben kézhez kapják a minimálbér 120 százalékát.