2024. március 28., csütörtök

Csak nagy szükség esetén kell elfogadni a moratóriumot

Augusztus 10-éig kell jelezni a banknak, ha visszautasítják a hiteltörlesztés felfüggesztését

A Szerbiai Bankok Egyesülete (UBS) arra hívja fel a banki ügyfelek figyelmét, hogy csak akkor éljenek a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével, ha erre valóban szükségük van, a fizetési halasztással ugyanis meghosszabbodik a hitel futamideje és növekszik a visszafizetendő összeg.

A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) július végén hagyta jóvá az újabb törlesztési moratóriumot, ezúttal azokra a részletekre, melyeknek a visszafizetése 2020. augusztus 1-je és szeptember 30-a között esedékes, valamint azokra, melyeket júliusban kellett volna, de nem sikerült törleszteni. Úgy tűnhet, hogy ez nagy könnyítés az anyagi nehézségekkel küzdő polgároknak, de mint a Szerbiai Bankok Egyesületében mondják, a moratórium mégsem a legszerencsésebb megoldás mindenki számára, és az ideiglenes fizetési haladék lehetőségét csak azoknak kell kihasználniuk, akik erre tényleg rászorulnak.

A bankok és a pénzügyi lízingbe adók 2020. július 31-éig kötelesek voltak klienseiknek felkínálni a moratóriumot, egyúttal részletesen tájékoztatni őket annak időtartamáról, a kamatelszámolás, valamint a moratórium lejárta utáni törlesztés módjáról. Akárcsak a járványhelyzet miatti első moratórium alkalmával, ezúttal is érvényes, hogy azoknak, akik elfogadják a fizetés két hónapra való felfüggesztését, nem is kell jelentkezniük a bankjuknál, rájuk automatikusan érvényes a halasztás.

Azok, akik továbbra is rendszeresen törleszteni szeretnék az esedékes részleteket, augusztus 10-éig, hétfőig jelezniük kell ezt a banknak, mégpedig telefonon, e-mailben, a bank honlapján található űrlapon vagy személyesen a pénzintézet ügyfélszolgálatánál. A járvány miatt nem javasolt a bankban való személyes megjelenés.

A hiteltörlesztési moratórium időszakának lejártával a bank a felszámolt rendes kamatot egyenlő részletekbe szétosztja a tartozás egész idejére (nem írja hozzá a tartozás alaptőkéjéhez), a törlesztési idő pedig annyival hosszabbodik, ameddig a moratórium tartott. A felfüggesztés előtti időszakból származó késedelmi kamatot, melyet a törlesztés felfüggesztése idején is felszámolnak, szintén egyenlő részletekben kell majd kifizetni a meghosszabbodott futamidő alatt.

A bank a kölcsön visszafizetésének más lehetséges módjairól is köteles tájékoztatni az ügyfeleket. Lehetőség van arra, hogy az ügyfél a moratórium időszaka után csak a 2 hónapra felszámolt kamatot fizesse ki, miközben a törlesztési idő 2 hónappal meghosszabbodik, illetve arra, hogy egyszerre kifizesse a moratóriumi időszak két törlesztőrészletét, majd pedig ugyanolyan összegekkel folytassa a törlesztést, mint ahogyan korábban tette.