2024. április 19., péntek

Óvatosságra van szükség

A Szabadkai Közkórház Covid-részlegében jelenleg 94 beteget ápolnak

A szabadkai városi válságkezelő törzskar hétfői közleménye szerint a Közegészségügyi Intézet adatai alapján az észak-bácskai körzetben a koronavírus-járvány kezdete óta 384 személy esetében regisztrálták a fertőzést. Közülük 310 személy lakhelye Szabadka Város területén található. A járvány kezdete óta Szabadkán 12 személy hunyt el a fertőzés következtében. Az észak-bácskai körzetben ez a szám összesen 14.

A Szabadkai Közkórház adatai szerint a hétvégén az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó részlegében összesen 65 személyt vizsgáltak meg. Közülük 25 személyt további kórháti kezelés céljából az intézményben tartottak. Ugyanezen időszakban a kórház Covid-részlegében öt páciens hunyt el a fertőzés következtében. Az elhunytak közül három nő és két férfi. Az elhunytak mindegyike hetven évnél idősebb volt.

A hétvége során 18, korábban a kórházban ápolt beteget engedtek haza – ők az elkövetkezőkben otthoni karanténban lesznek, de állapotukat továbbra is figyelemmel kísérik.

A subotica.com hírportálnak nyilatkozva Gordana Krtinić, a kórház járványügyi szakembere elmondta, hogy továbbra is óvatosságra van szükség.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Péntek óta 65 személyt vizsgáltunk meg koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel, és közülük több mint húsz pácienst kórházi kezelés céljából az intézményben tartottunk. Ez magas számnak tekinthető, de bízunk abban, hogy a megelőző intézkedések nyomán csökken a fertőzöttek száma. Az egészségügyi rendszer egyelőre be tudja fogadni és el tudja látni a betegeket, de amennyiben nem tartjuk be az előírásokat, félő, hogy a helyzet tarthatatlanná válik. Éppen ezért óvatosságra és fegyelmezettségre intjük a polgárokat – fogalmazott Gordana Krtinić.

A Szabadkai Közkórház hétfői jelentése szerint az intézmény légúti megbetegedésekkel foglalkozó osztályán az elmúlt 24 órában 17 személyt vizsgáltak meg. Közülük öt pácienst a kórházban tartottak. Ezen időszak alatt hét beteget engedtek haza, ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk ott folytatódik.

A kórházban az elmúlt napban egy személy hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. A 73 esztendős férfi lakhelye az észak-bánáti körzet területén található.

A kórház Covid-részlegében, amely magában foglalja a Covid-központot, a fertőző osztályt, valamint az intenzív osztály egy részét, jelenleg 94 beteget ápolnak. Az intenzív osztályon jelenleg hét pácienst gondoznak. Közülük négyen kapnak gépi lélegeztetést.

A Szabadkai Közkórház jelentésében arról is értesítik a polgárokat, hogy amennyiben hozzátartozójuk az intézmény Covid-részlegében tartózkodik, mindennap (beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is) 15 és 16 óra között telefonon érdeklődhetnek azok állapota felől. Ezen információkért a 024/555-222-es telefonszámot kell tárcsázni. A koronavírusos fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztály eléréséhez a 343-as lokált kérjék, a fertőző osztály a 261-es lokálon érhető el, míg az egyes számú Covid-központ hívószáma 484, a kettes számú Covid-központ hívószáma pedig 290.