2024. április 19., péntek

Martić az első kiemelt

TENISZ

A palermói női torna selejtezőjével újraindult a hivatalos teniszidény. Több visszalépés után a horvát Petra Martić a ma délután rajtoló fő torna első kiemeltje, rang szerint pedig a cseh Marketa Vondroušová és a görög Maria Szakari következnek. A selejtezőben visszalépett Olga Danilović és Natalija Kostić, így feljutott a magyar Jani Réka, aki 77 perces meccsen veszített az argentin Nadia Podoroskától.

A jövő héten Prágában és az amerikai Lexingtonban lesz női torna, a férfiak pedig a tervek szerint 22-én New Yorkban a Cincinnatiból áthelyezett 1000-es tornán kezdenek.

Lejátszotta első nemzetközi meccsét az új női teniszcsoda, a 13 éves cseh Brenda Fruhvirtová, aki a csehországi bemutatókon 6:6-os mérleget tudott. Nizzában a cseh lányt a francia veterán Alize Cornet győzte le.

PALERMO – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Podoroska–Jani 6:3, 6:1.

BELGRÁD – A kelet-európai bajnokságon, férfiak: Kijametović–Troicki 7:5, 6:4, Tepavac–Fatić k., n., D. Petrović–Zukas 2:6, 6:3, 6:4, Kuzmanov–Miladinović 6:2, 6:0, Šetkić–Krstin 6:4, 6:1, nők: Jorović–Katić 6:0, 6:1, Đaković–Vangelova 7:6, 6:3, Herdželas–Vuković 6:1, 6:2, Ćurović–Dražić 6:2, 6:7, 6:3.

NIZZA – Az UTS-torna 3. fordulójában, férfiak: Dimitrov–Mahut 3:1, Moutet–Paire 4:0, Verdasco–Brown 3:2, Gasquet–F. Lopez 3:1, A. Zverev–Auger-Aliassime 3:2, nők, elődöntő: Cornet–Fruhvirtová 3:0, Pavlyucsenkova–Jabeur 3:0.

NHL

Elkezdődött a rájátszás

A kanadai Edmonton és Toronto városaiban a hétvégén kezdetét vette az észak-amerikai profi jégkorong-liga (NHL) rájátszása, sosem látott formátumban. A szezonzáráson 24 – főcsoportonként 12 – csapat vesz részt, a legjobb 4-4 közvetlenül a főcsoport-negyeddöntőbe jutott, az 5–12. helyezettek pedig a bejutásért játszanak három győzelemig tartó párharcokat. Az első játéknap legnagyobb gólzáporát épp az egyik házigazda, az Edmonton és a Chicago hozta össze, és végül a Blackhawks örülhetett.

NHL, playoff, 1/16, 1. mérkőzések: Carolina–NY Rangers 3:2, Edmonton–Chicago 4:6, NY Islanders–Florida 2:1, Pittsburgh–Montreal 2:2, h. u. 2:3, Calgary–Winnipeg 4:1.

KERÉKPÁROZÁS

Van Aert nyert a fehér utakon

Szombaton az olaszországi Strade Bianche klasszikussal kezdetét vette a kerékpáros szezon legmagasabb rangú sorozata, a WorldTour. A jellegzetes toszkán tájakon áthaladó versenyen az emelkedők és a fehér murvás szektorok fokozatosan rostálták a mezőnyt, mígnem egy erős ötös élboly alakult ki. Ebből a háromszoros ciklokrossz-világbajnok holland Wout van Aert 15 kilométerrel a cél előtt robbantott egy emelkedőn, és üldözőit folyamatosan leszakítva, kényelmes előnnyel ünnepelt Siena történelmi városközpontjában.

Strade Bianche (Siena–Siena, 184 km): Wout van Aert 4:58:56 óra, Davide Formolo +30, Maximilian Schachmann +32 mp, Alberto Bettiol +1:31, Jakob Fuglsang +2:55 perc stb. Burgosi Körverseny, az összetett végeredménye: Remco Evenepoel 19:14:42 óra, Mikel Landa +30 mp, João Almeida +1:12, Esteban Chaves +1:26, George Bennett +1:40 perc stb. @sz = ap

ASZTALITENISZ

Megműtötték Pergel szemét

Szemműtéten esett át Pergel Szandra, az olimpiai kvótás magyar női asztalitenisz-válogatott alapembere. A magyar szövetség hírlevele Bátorfi Zoltán szövetségi kapitányt idézi, aki elmondta, hogy a pályafutását francia klubcsapatban folytató balkezes játékost részleges retinaleválás miatt kellett megoperálni. A műtét jól sikerült, már otthon lábadozik, ez azonban elég sok időt vesz még igénybe, így a szeptemberi 15-20-ára kiírt varsói Európa-bajnokságon – amelynek a megrendezése a járvány miatt még bizonytalan – még biztosan nem lehet ott a Budaörs csapatát 11 év után elhagyó játékos.

OLIMPIA

Ukrajna játékokat rendezne!

Ukrajna azt fontolgatja, hogy pályázatot nyújt be egy nyári vagy egy téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért, írta tegnap a karpat.com kárpátaljai portál. Az elképzelésről Vadim Gutcajt sportminiszter nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka. A rendezést támogatja az ország vezetése, amely szeretné meghívni látogatásra Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy megbizonyosodhasson róla: Ukrajna kész és képes házigazdája lenni az ötkarikás játékoknak.