2024. március 28., csütörtök

Először vezényel karmesternő

Kezdetét vette a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozata

Kezdetét vette szombaton a világ legnagyobb komolyzenei fesztiválja, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozata, amelynek szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.

A rendezvények helyszínére való belépést szigorúan ellenőrzik, a nézők csak személyre szólóan váltott jegyekkel érkezhetnek, amelyeket nem szabad senki másnak átadni.

A fesztivált rövidített formában, 16 helyett 7 helyszínen, az eredetileg meghirdetett előadások felével rendezik meg: csak 90 előadást tartanak meg az eredetileg tervezett 212-ből. A közönség létszámát is úgy határozták meg, hogy biztonságosan lehessen leültetni a nézőket. Ezért csak 76 ezer jegyet adtak el a korábbi 240 ezer helyett. Nem lesznek szünetek a felvonások között és büfé sem áll rendelkezésre.

A nézőtéren csak minden második székre lehet leülni, a közönségnek maszkot kell viselnie a belépéskor, de az előadás alatt le lehet venni. A fellépő művészeket és a rendezvényen dolgozókat rendszeresen tesztelik majd, továbbá a kulisszák mögötti munkákhoz maszkot kell viselni.

Csak két operát mutatnak be: Mozart Cosi fan Tutte című művét és Richard Strauss Elektráját. Ez utóbbit Krzysztof Warlikowski rendezésében szombat este vitték színre hatalmas sikerrel. A Mozart-operát pedig vasárnap a német Joanna Mallwitz vezényelte. Ő az első karmesternő a fesztivál 100 éves történetében.

A salzburgi ünnepi játékok szombat este hagyományosan Hugo von Hofmannsthal Jedermann (Akárki) című művével indult. A darabot 1920. augusztus 22-én az első salzburgi fesztiválon Max Reinhardt, az ünnepi játékok egyik alapítója adta elő. Idén 14 előadást tartanak a Dóm téren, a katedrális előtt. Ezek egyikén, augusztus 22-én emlékeznek meg arról, hogy éppen 100 éve nyílt meg először a fesztivál Salzburgban.

Vasárnap tartották az irodalmi Nobel-díjas Peter Handke Zdenek Adamec című új darabjának bemutatóját, a mű annak a fiatalembernek állít emléket aki 2003-ban Prágában felgyújtotta magát politikai és környezetvédelmi okokból.