2024. április 25., csütörtök

Tizenhat előadás a versenyprogramban

A tervek szerint szeptember 20-án kezdődik a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Amennyiben a járványhelyzet megengedi, szeptember 20-a és 26-a között kerül sor a 27. szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválra. A rendezvény szervezője ezúttal is a Szabadegyetem. A tervek szerint a versenyprogramban 16 előadást lehet majd megtekinteni. A produkciók Szerbiából, Magyarországról, Izraelből, Szlovákiából, Kínából, Németországból, Oroszországból, Ausztriából, Bulgáriából, Szlovéniából, Horvátországból, Iránból, Törökországból és Indiából érkeznek – áll a fesztivál közleményében.

A fő műsorrész válogatója dr. Zoran Đerić arra hívta fel a figyelmet, hogy a színházi alkotók igyekeznek lépést tartani a mai korral, az új technológiákkal, hogy a régi, időtálló témákat is újszerűen dolgozzák fel, majd pedig ezeket aktuális és érdekes formákban tárják a nézők elé. Mindeközben arra is törekednek, hogy megtartsák egyedi színházi kifejezésmódjukat. A szelektor szerint ilyen produkciók jellemzik majd az idei fesztivál kínálatát. Ezúttal is láthatunk majd klasszikus értelembe vett bábelőadásokat, a fő hangsúly azonban a bábrendezés, a színészkedés, az animáció és a mozgás új formáinak kutatásaira helyeződik, pontosabban a bábesztétikára és a gyermekszínházi produkciók korszerű esztétikájára.

A versenyprogramban két szerbiai előadást láthatunk majd, egyik a szabadkai Gyermekszínház Bonjo Lungov és Konstantin Karakostov rendezésében készült A színháznak szeretettel című produkciója. A látványos, zenés, táncos, játékos, kaleidoszkópszerű előadás, valójában egy tisztelgés a bábszínházak és a színészek előtt. A másik szerbiai produkció, az újvidéki Viva Dance Academy, Gea Gojak rendezésében készült, Ko se boji Isadore Duncan című musicalje. Az előadás Isadore Duncan táncosnő tragikus sorsát helyezi középpontba, de a vidám és szomorú jelenetek által valójában az életet és a művészetet ünnepli.

A volt Jugoszlávia területéről még két produkcióra lehet számítani, egyik a szlovéniai To je Ernest című előadás, a másik pedig a horvátországi Još si zelen című bábvarieté.

Magyarországi előadás is helyet kapott a versenyprogramban, a szegedi Kövér Béla Bábszínház A Szemüveges Szirént mutatja majd be. A Dunajcsik Mátyás meseregényéből készült produkció a tenger világával ismerteti meg a gyerekeket. A történet egy világítótoronyban élő kislányról szól, aki egy nap egy különös lénnyel ismerkedik meg, ezután pedig nem várt kalandokban lesz részük.

A tervek szerint idén két előadás érkezik Kínából, egyik a hsziani gyermekszínház Mi vagyunk a Terrakotta hadsereg című produkciója, a másik pedig a China Welfare Institute gyermekszínházának, A harc művészete című előadása. Egyébként tavaly épp a hsziani gyermekszínház kapta meg a fődíjat, akkor a 24 nagymama című előadással.

Az ázsiai kontinensről még négy produkcióra számíthatunk, ezek Törökországból, Iránból, Indiából és Izraelből érkeznek. Törökországból a Kukaszörny, Iránból a Fehérmályva című előadás várható, míg Indiából, egy táncos előadás India táncai címmel.

Szlovákia az Aero című előadással lesz képviselve a megmérettetésen, Németország az Alíz kalandjai csodaországban című produkcióval, Oroszország a Bébi pingvin, aki repülni szeretett volna című előadással, Ausztria a Színek királynője című előadással, Bulgária pedig A szamuráj lánya című produkcióval.

A fesztiválszervezők abban reménykednek, hogy a tervezett időpontra olyan mértékben rendeződik járványügyi helyzet, hogy teljes egészében, minden társulat jelenlétével megtarthatják a rendezvényt, a résztvevők ugyanis kifejezték óhajukat, hogy eljöjjenek a fesztiválra. Minden programra az óvintézkedések betartása mellett kerül majd sor és nagy hangsúly lesz fektetve a közönség és a résztvevők biztonságára is. Az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is gazdag kísérőprogram lett tervbe véve, egyebek közt kiállítások, könyvbemutatók, tanácskozások és táncos műsorszámok, valamint műhelymunkák gyerekeknek és idősebbeknek is.

A fennállása óta a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál számos jelentős díjban részesült. A rendezvénysorozat megvalósítását a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a tartományi művelődési titkárság, valamint Szabadka önkormányzata támogatja.