2024. március 28., csütörtök

Csend és csoda

Györkös Attila fotókiállítás Magyarkanizsán

Hosszú ideje már, hogy csend honol a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtár háza táján, ami szokatlanul hat, mert rendszerint kiállítás a kiállítást éri itt, de ezenkívül sok más eseménynek is otthont ad. A helyi és távolabbi művészeknek helyet adó galéria a tanítási szünetekben többek között diákoktól is nyüzsög, akiknek ilyenkor szerveznek foglalkozásokat, de az idei év minden tekintetben rendhagyó itt is. A tömeges rendezvények híján most csendes csoda az a fotókiállítás, melyet hivatalosan augusztus harmadikától, azaz hétfőtől tekinthetnek meg az arra járók, a szépet szeretők, de pénteken délután már helyükre kerültek a képek, amiket nagy gondoskodással a képtár új vezetője, Muhi Zsuzsanna helyezett a falakra, hogy aztán a látogatók kedvüket leljék bennük.

– Györkös Attila tárlata hétfőtől, augusztus 3-ától látható két héten keresztül, tehát augusztus 15-éig a Dobó Tihamér Képtárban. A fotók témája általában az alkonyat, a tört színek, a béke, a csend, a nyugalom, innen talán a tárlat neve, a Csend és csoda. A képeket úgy helyeztük el, ahogy az érzésünk diktálta. Szerettük volna, hogyha ezt a hangulatot a galéria mindkét szintjén tudtuk volna érzékeltetni. Az élénk színek és a homály mindkét szinten jelen van. Úgy készítettük el, hogy az idelátogató végigpásztázva a képeket megérezze a csodát. Nagyon szép és értékes fotók érkeztek, Györkös Attila nagyon tehetséges ifjú, Magyarkanizsa új fotós-felfedezettje, és örülünk, hogy épp nálunk mutatkozik be először – mondta az új képtárvezető.

Györkös Attila, a fiatal fotós leginkább a neki tetszőt, azt fényképezi, ami megragadja és odavonzza a szemét. Elsősorban a szépet. Képeinek túlnyomó részéről a napnyugta köszön vissza, annak megannyi színével. Első alkalom ez a mostani, hogy a nagyközönség elé tárja a gyűjteményét, de mivel folyamatosan kattint gépével, lehet, hogy nem az utolsó.

– Mindig is szerettem volna fotózással foglalkozni, de öt éve nyílt rá alkalmam, hogy egy jobb minőségű fényképezőgéppel elkezdhessek ezen az úton járni. Leginkább a tájfotókat szeretem, előszeretettel fényképezem a naplementét. Mivel kerékpárral jobban szemügyre vehető minden, így ezeken a barangolásaimon, amiket bicajjal teszek meg, születnek meg a képek, amik a fantáziámat megragadják, előszeretettel kapom lencsevégre – mondta az amatőr természetfotós, akinek ötvenöt fényképét állították ki a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban, ahol két héten keresztül megtekinthetők bárki számára, díjmentesen.