2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Javuló adatok, eufóriára semmi ok

Háromszáz alatt a napi megbetegedések száma

A koronavírus-járvány leküzdésével foglalkozó válságstáb ma délutáni sajtótájékoztatóján közölt információk szerint 24 óra leforgása alatt 7168 koronavírus-tesztet végeztek el, ezek közül 258-nak az eredménye volt pozitív. Lélegeztetőgép segítségére 146 személynek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan nyolc személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 598-ra növekedett az elhunytak száma. Kórházi ellátásra jelenleg 3554 személy szorul. Az országban eddig összesen 26.451 esetet regisztráltak, 693.656 tesztet végeztek el.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakértő bizonytalannak ítélte meg a járványhelyzetet. Az adatok egyre jobbak, különösen nagy bizakodásra ad okot, hogy a vírus aktivitása visszaesett az elmúlt napokban Belgrádban. Ez azonban nem adhat okot a járványügyi intézkedések enyhítésére, hiszen a számok továbbra is olyanok, hogy bármelyik pillanatban újra felívelő tendenciát vehet a járványgörbe. Az óvatosság továbbra is indokolt, a védőmaszk használata, a gyakori kézmosás, a távolságtartás életeket menthet, hangzott el a sajtótájékoztatón. Vajdasági intézményekre vonatkozó adatok ismertetése közben Kon elmondta, 83 pácienst kezelnek Mitrovicán, 100-at Pancsován, 310-et az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban.

Újságírói kérdésre válaszolva a fürdőhelyeken tapasztalt hétvégi tumultussal kapcsolatban Kon kifejtette, a nyilvános fürdőhelyek kockázatot jelentenek, s ezzel a kockázattal számolniuk kell mindazoknak, akik ellátogatnak az ilyen üdülőkbe. Mint mondta, az ellenőrzést még nem vezették be Belgrádban az Ada Ciganlija fürdőhelyen, nehéz lenne meghatározni a büntetést, szigorításokat, erről még egyeztetni fog a válságstáb. Az iskolaév kezdetének közeledése kapcsán azt mondta, hamarosan beszélni fognak erről a válságtörzs tagjai, az egész évre vonatkozó intézkedéseket kell foganatosítani, megvitatják a járványügyi intézkedésekre vonatkozó javaslatokat.

DÉLEN VÉGRE NEM VOLT HALÁLESET

Bizakodásra okot adó hírek érkeztek hétfőn Dél-Szerbiából, a niši Klinikai Központban a járványhelyzet óta 4600 pácienst kezeltek, 970 személyt az intenzív osztályon. Radmilo Janković, az aneszteziológiai és intenzív osztály igazgatója úgy fogalmazott, hogy a régióban a járványügyi helyzet az utóbbi egy hétben „viszonylag stabil”. A niši COVID-kórházban jelenleg 312 pácienst ápolnak, egy hónap után megeshet, hogy végre ismét 300 alatt lesz a kezeltek száma, szerinte lassú csökkenésről lehet beszélni. Nem ok ez még az eufóriára, tette hozzá. Ötvenen szorulnak a lélegzés segítésének valamilyen formájára.

Novi Pazarban közölték: hosszú idő után ez volt az első nap, amikor senki sem hunyt el a COVID–19 szövődményei következtében. Sjenicán azonban továbbra is nehéz a helyzet, nem mutat csökkenő tendenciát az új megbetegedések száma.

STAGNÁLÓ RÉGIÓ

Montenegróból is a helyzet mérsékelt javulásáról érkeztek hírek. Milko Joksimović, a Közegészségügyi Intézet járványügyi szakértője kifejtette, nem jelentheti ki határozottan, hogy csökkent a vírus aktivitása, de az elmúlt bő egy hét olyan adatokat hozott, amelyek alapján derűlátók lehetnek, s a napi megbetegedések számának állandósulásáról, esetleg mérsékelt csökkenéséről lehet beszélni. Most naponta kevesebb mint hetvenen betegednek meg Montenegróban, ami sokkal jobb adat az egy héttel ezelőtti százat megközelítő számnál.

A boszniai Szerb Köztársaságban a számok stagnálása jellemző. A banjalukai Egyetemi Klinikai Központban naponta száz pácienst vizsgálnak meg. Hatvanan vannak kórházban koronavírus miatt, 18-an lélegeztetőgépen. Vlado Ðajić, a központ vezérigazgatója aggasztónak nevezte, hogy növekszik a fiatal betegek száma, azoké is, akik gépi lélegeztetésre szorulnak.

LEHET, HOGY NEM LESZ GYÓGYSZER

Miközben Szerbiában sikerült 300 megbetegedett alá csökkenteni a napi koronavírus-fertőzések számát, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két nem túl optimista információt közölt. Először azt, hogy rekordot döntött a fertőzések száma a világon, újabb csaknem 263 ezer esetet jegyeztek ugyanis, az elhalálozások száma is magasabb lett 5851-gyel. Világszerte eddig 18,3 millióan betegedtek meg, mintegy 700 ezren hunytak el. Most Indiában, Brazíliában, Indonéziában különösen nehéz a helyzet. Egy másik megnyilatkozásban Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnöke azt is bejelentette: az sem kizárható, hogy soha nem találják meg a megfelelő gyógyszert a COVID–19 ellen, annak ellenére, hogy mindenki a megmentő védőoltásba vetette reményeit. Ebben a pillanatban nem áll rendelkezésünkre semmilyen végleges megoldás a koronavírus kezelésére, és az is megtörténhet, hogy ez örökre így marad, figyelmeztetett Ghebreyesus.