2024. március 29., péntek

Mennyien haltak bele a koronavírus-fertőzésbe a szociális intézményekben?

Szerbiai és nemzetközi szervezetek egyöntetűen állítják, hogy a munkaügyi minisztérium, az egészségügyi minisztérium és a Batut Intézet következetesen eltitkolják a szociálisvédelmi intézetekben elhelyezettek körében jegyzett koronavírus-megbetegedések és elhunytak számát az ország egész területén. Összesen hat emberjogi szervezet közös és nyílt levélben fordult Ana Brnabić kormányfőhöz, miután több hónapja eredménytelenül próbálkoznak a hivatalos szervektől megtudni, hogy a szóban forgó intézmények lakói körében mekkora a koronavírus-fertőzés mértéke és a kórban elhunytak számát – jelenti a 021.rs. 

A Human Rights Watch nemzetközi szervezet április 14-én kért először arra vonatkozó információt a munkaügyi minisztérium illetékeseitől, hogy milyen lépéseket tett a kormány a lakosság legérzékenyebb kategóriáinak védelme érdekében, majd később arra is kereste a választ immár az egészségügyi minisztériumtól és a Szerbiai Közegészségügyi Intézetétől is, hogy mekkora az össz fertőzöttek és elhunytak száma az otthonokban nevelkedő gyerekek, és az idősek otthonaiban.

A kérdések kitértek arra is, hány áldozata van március 11-e óta a COVID-19-nek a szerbiai szociális védelmi intézetekben, közülük hány volt kiskorú, vagy fogyatékkal élő. Milyen előírások alapján tesztelik koronavírusra a szociális védelmi intézetek gondozottjait?

A munkaügyi minisztérium ugyan reagált a hozzá intézett kérdésekre, de konkrét választ még nem adott, így a emberjogi szervezetek csak remélni tudják, hogy a kérdéseikre választ is kapnak.

A munkaügyi minisztérium a nyílt levélre közleményben válaszolt, melyben leszögezi, hogy „a levél hemzseg a hazugságoktól, melynek az a célja, hogy rombolja országunk tekintélyét, és a szociális védelmi rendszerünkre rossz fényt vessen”. Mint emlékeztetnek a közleményben, a munkaügyi minisztérium honlapján napi rendszerességgel jelennek meg adatok a szociális védelmi intézetek által felkaroltak és az ott dolgozók körében jegyzett fertőzés mértékéről, és a gyógyultak számáról, és az is egyértelműen a honlapon szerepel, hogy a szerbiai kormány és az illetékes minisztérium milyen intézkedéseket foganatosít a hatáskörébe tartozók védelme érdekében. Zoran Đorđević munkaügyi miniszter ennél fogva a Danas napilapnak leszögezte, hogy a Human Rights Watch ilymódon igyekszik megtéveszteni a nyilvánosságot, az általa vezetett minisztériumnak pedig nincs mit titkolnia. Arra a kérdésre azonban, hogy a szóban forgó intézményekben mennyien vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt, mégsincs válasz a minisztériumi közleményben. Az indoklás szerint erre vonatkozó adatok jelenleg nem állnak a rendelkezésükre.