2024. április 19., péntek

Tiodorović: Az influenza elleni védőoltás idén fontosabb, mint bármikor korábban

Branislav Tiodorović közismert epidemiológus szerint a koronavírus-fertőzés terjedése miatt rendkívül fontos, hogy idén a polgárok minél előbb hozzájussanak az influenza elleni védőoltáshoz.

Terveink szerint már október elsején elkezdenénk a védőoltás beadását azoknál a csoportoknál, akik fokozottan veszélyeztetettek. Itt a hatvan éven felüliekre és a krónikus betegségekkel küzdőkre gondolok. Én már évek óta azon a véleményen vagyok, hogy a terhes nőknek is meg kellene kapniuk a vakcinát, mert volt rá példa, hogy az influenza szövődményei következtében haltak meg még a szülés előtt – nyilatkozta a Blic napilapnak.

Tiodorov szerint a legnagyobb veszélyt jelenleg az jelentheti, ha valakit egyszerre támad meg az influenza vírusa és a COVID-19.

Az influenza elleni védőoltás ugyan nem nyújt 100 százalékos biztonságot, de valamilyen védelmet igen. Szervezettől függ, nagyfokú védelmet nyújt az egészséges szervezetnek, de az idősek és a krónikus betegek sem szorulnak kórházi kezelésre, amennyiben felveszik. Nagyon fontos a koronavírus-fertőzés idején elkerülni az influenza támadását – hangsúlyozta Tiodorović, hozzáfűzve, hogy azoknak az embereknek is fell kellene venniük az influenza elleni védőoltást, akik emberek között mozognak, például a kereskedelemben, hivatalokban foglalkoztatottnak. Ugyanakkor a fertőző betegségek elleni küzdelemet regisztráló új szabályzat értelmében az egészségügyi dolgozóknak kötelezően fel kell venniük az influenza elleni védőoltást.