2024. április 23., kedd

Agyagból gyúrt szeretet

Az újvidéki Riter Sara és Riter Helena, a Közgazdasági Kar mesterszakos hallgatói kézműves tárgyak készítésével is foglalkoznak. A fiatal kézműves lányokat a kreatív tevékenységükről, a kézzel készített tárgyak, ékszerek és ajándékok elkészítésének folyamatáról kérdeztük.

Mikor és hogyan sajátítottátok el a kézművesség fortélyait?

Riter Sara: –  A kézműveskedéssel már gyermekkorunk óta foglalkozunk –  akkor kezdtünk rajzolni, agyagból és gyurmából figurákat készíteni. Nyolc évvel ezelőtt a saját részünkre készítettünk függőket, a polimer agyagot aputól kaptuk. Mindent fejből csináltunk, minden segítség és tanulás nélkül. Kifejlesztettük a saját technikánkat és egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy eladásra szánjuk a termékeinket.

Milyen termékeket készítetek és melyik a legnépszerűbb?

Riter Helena: –  Függőket, karkötőket, gyűrűket, kulcstartókat, bögréket, kanalakat is készítünk. Ezek közül a bögre és a kulcstartó  a legnépszerűbb, mivel személyre szabott tárgyakról van szó, ezek tökéletesek ajándékként.

Külföldről is érkeznek rendelések, vagy csak Szerbiából?

Sara: –  Szerbia egész területéről érkeznek rendelések, főleg Belgrádból és környékéről, de többen Újvidékről is felkeresnek bennünket. Jelenleg nem szállítunk külföldre, de lehet a jövőben ez változni fog.

Mennyire értékelik az emberek a kézműves foglalkozásokat?

Helena: –  A vélemények ilyen téren sokfélék, de reméljük, hogy egyszer ez a fajta művészet is majd kifizetődik. A kézművesség nemcsak a felhasznált anyagról szól, hanem a rászánt időről, a tehetségről és az igyekezetről, amelyet a kézműves belefektet egy-egy munkájába.

Sajnos ezt sok ember nem érti, ezért gyakran megesik, hogy a megrendelők türelmetlenek, vagy meglepődnek a termékek árán, de ez mind a munka része, amelyhez egy kézművesnek hozzá kell szoknia.

Milyen anyagok szükségesek és hogyan zajlik a munkafolyamat?

Sara: –  Az agyag mellett többek között az azt megformáló eszközre, fogóra, a kulcstartókhoz és függőkhöz tartozó fémből készült részekre, magukra a bögrékre, a sütésre használatos fóliára, speciális ragasztóra van szükségünk... Persze ez mind töredékrésze a kellékeknek. Minden tárgy elkészítéséhez individuálisan fogunk hozzá, mivel minden tárgy személyre szabott. Az agyagot a megformálása után betesszük a sütőbe sülni, majd ráragasszuk a bögrére, vagy ráillesszük a fémből készült részekre, ha ékszerekről van szó.

Van-e kereslet a kézműves termékeitek iránt?

Helena: –  A termékeink iránti kereslet nagyban függ attól, hogy mennyire reklámozzuk, hiszen minden mukaterületen fontos a jó reklám. Amikor egyéb kötelezettségek miatt nem tudunk annyi időt szentelni a reklámozásra, olyankor a kereslet is csökken. Viszont, az ünnepek közeledtével többen keresnek fel bennünket, hiszen ezek a tárgyak ideális ajándékok. A vásárlóink egyedi termékeket keresnek, amelyeket csak a mi oldalunkon találnak, és a mi védjegyünkkel van ellátva, a legnépszerűbb a macis bögre.

Az idők során mennyit fejlődtetek?

Sara: –  Ebben a munkában a fejlődés magától jön, mindig új ötletekkel találjuk szembe magunkat. Az inspiráció bárhonnan jöhet, minden az akaraton és az igyekezeten múlik. Amikor megnézem a korábban készített munkáinkat, látom, hogy öntudatlanul is mennyit fejlődtünk. A gyakorlat teszi a mestert, ami azt hiszem látszik is a termékeinken.

Szeretnétek új dolgokat kipróbálni?

Helena: –  Természetesen szeretnénk, hiszen sosem tudhatod, hogy mi sül ki belőle, ha nem próbálod meg. Az ilyen kreatív munkában fontos, hogy új dolgokat próbáljon ki az ember.