2024. március 29., péntek

Felújították a belvárosi óvodát

A Kék nyúl intézménybe ősztől 120 gyermeket írathatnak be

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény keretében működő Kék nyúl óvoda felújítását szeptemberig befejezik, a munkálatok 82 millió dinárba kerülnek.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap látogatást tett az óvodába, körbesétált az építkezésen, majd elmondta, hogy a felújítás különleges odafigyelést igényel, mert az objektumot műemlékként tartják nyilván.

– Mivel az óvoda a város központjában helyezkedik el, korlátozottak a bővítésére vonatkozó tervek. A Kék nyúl óvodába jelenleg 120 gyermek jár, öt csoportban. Az újvidéki önkormányzat az elmúlt 8 évben 1,4 milliárd dinárt irányozott elő a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény támogatására. Ha ebbe belefoglaljuk az általános- és középiskolák számára nyújtott támogatást is, akkor látható, hogy csaknem 4,7 milliárd dinárt költött az önkormányzat a város oktatási rendszerre. Óriási befektetéseket valósítottunk meg, ebből látszik, hogy a város prioritásként kezeli az oktatás területét. A következő 4 évben a városi önkormányzat terveinek értelmében újabb oktatási intézményeket szándékoznak építeni, ezenkívül több iskolát, óvodát felújítani, aminek köszönhetően 3000 gyermeknek biztosíthatunk helyet. Egyes projekteket a Srbija 2025 program keretében valósítunk meg, míg más terveket a tartományi szervekkel karöltve készítjük, ilyen pl. az Isidora Sekulić Gimnázium kibővítése – mondta Újvidék polgármestere. Hozzátette: a tartományi kormánynak köszönhetően megépült a Radosno detinjstvo központi konyhája, amely ma az óvodákon kívül a Katonakórházban létesült COVID-kórházat látja el.

– Az újvidéki önkormányzatnak az a terve, hogy megnövelje a magánóvodák számára nyújtott támogatás összegét, valamint, hogy továbbra is térítésmentes legyen a szolgáltatás a Radosno detinjstvo óvodáiban. Azt is szeretnénk, ha növekedne a Radosno detinjtstvo Gyermekintézményben a foglalkoztattak bére, pár évvel ezelőtt az átlagfizetés 35.000 dinárt tett ki, ma viszont az óvónők havonta 50.000 dinárt kapnak kézhez. Mindezek mellett, szolidáris segélyt is folyósítottunk, támogatjuk a karlócai óvoda működését, és folytatjuk a városi oktatási és az egészségügyi rendszerek finanszírozását – magyarázta Vučević.