2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton defektes kerékkel nyert

Szürreális pillanatok a Formula–1-es Brit Nagydíj utolsó perceiben: a futamgyőztes Mercedes úgy haladt át a kockás zászló előtt, hogy autójának csak három kereke rendelkezett futófelülettel, a Red Bull pedig csak egy balszerencsés, taktikai húzás miatt maradt le az első helyről…

A Mercedes munkásai rögtön letakarták a sérül bal első kereket (Fotó: Beta/AP)

A Mercedes munkásai rögtön letakarták a sérül bal első kereket (Fotó: Beta/AP)

Azonban az utolsó három kör megkezdése előtt semmi olyat nem nyújtott a silverstone-i futam, amit még ne láttunk volna korábban: az időmérőn mindenki másnál legalább egy másodperccel gyorsabb Mercedesek Lewis Hamilton vezetésével a futamon is diktálták a tempót, noha Valtteri Bottas végig csapattársa közelében maradt, a két biztonsági autó mögötti összerázódást sem tudta kihasználni arra, hogy támadási pozícióba kerüljön. Max Verstappen a harmadik hely légüres terében haladt, Charles Leclerc pedig némileg váratlanul őrizte a negyedik pozíciót a Ferrarival, amellyel Sebastian Vettel csak az utolsó pontszerző helyekért állt harcban.

A Danyiil Kvjat nagy csattanása okán a pályára hajtó biztonsági autó miatt a tervezettnél valamivel korábban letudta egyetlen kerékcseréjét a mezőny, és bár a legkeményebb gumikeverékek kerültek fel az autókra, a gyors kanyarjairól híres Silverstone-ban komoly oldalirányú erőhatások strapálták az abroncsokat. Korábban is hozott már defekthullámot egy-egy itteni futam, és most is ez lett a dráma fő forrása. Három körrel a leintés előtt a biztos második helyen haladó Bottas bal első kereke mondta fel a szolgálatot a célegyenesben, így egy teljes kört kellett megtennie, hogy beérjen a bokszba egy cserére, végül pedig így csak a 11. lett. Szinte rögtön utána ugyanez történt az addig az ötödik helyen haladó Carlos Sainzcal, az utolsó kör egyharmadánál utolérte a dráma a másik Mercedesszel vezető Hamiltont is. A brit autójának legjobban terhelt, bal első kerekéről is levált a futófelület, és fokozott óvatossággal próbált elevickélni a célvonalig, ami, bár fél perccel lassabb köridőt teljesített, így is sikerült neki, meglehetősen szokatlan körülmények között szerezte tehát meg 87. futamgyőzelmét. Verstappen öt másodperccel követte őt a célban, ám simán övé és a Red Bullé lehetett volna a legnagyobb trófea, ha éppen nem hívják ki előtte a hollandot egy kerékcserére, hogy friss abroncsokkal megfussa az egy pontot érő leggyorsabb kört. Ez a tavaly óta gyakran alkalmazott taktika be is vált a csapatnak, viszont nem sejtették, hogy kerékcsere nélkül plusz egy helyett plusz hét pontot és egy győzelmet szerezhettek volna…

A silverstone-i dobogó (Fotó: Beta/AP)

A silverstone-i dobogó (Fotó: Beta/AP)

Leclerc az idén más másodszor jutott fel a dobogóra kissé váratlanul, az utolsó körök zűrzavarából pedig jól jött ki a Renault is Daniel Ricciardo és Esteban Ocon 4. és 6. helyével. Ők ketten Lando Norrist fogták közre, aki továbbra is az előkelő negyedik helyet őrzi a tabellán. A pontversenyben mindenesetre a legnagyobbat így Bottas bukta, akinek hátránya hirtelen 30 egységre duzzadt Hamiltonnal szemben.

A brit hétvége legnagyobb igazságtalanságát azonban nem is ő, hanem Nico Hülkenberg volt kénytelen elszenvedni. A németet nagy sietségben hívta vissza az F1-be korábbi csapata, a Racing Point, hogy helyettesítse a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Sergio Pérezt, aki emiatt csak hotelszobája karanténjából követhette a hétvégét. Az autóval csak a szabadedzéseken ismerkedni kezdő Hülkenberg a 13. helyre kvalifikált, a rajtrácsára azonban már nem tudott kiállni, hiszen a futam előtt végzetes meghibásodást észlelt motorjában a csapat. Az egyelőre nem dőlt el, a következő hétvégén kap-e újabb esélyt a német, vagy az egyébként tünetmentes Pérez visszatérhet.

Ugyanis most vasárnap már jön az újabb futam, méghozzá ugyanitt, mert Spielberghez hasonlóan az idén Silverstone-ban is két futamot rendeznek az utazási szükség csökkentése miatt. És hogy a csapatok miért kezdhetnek máris aggódni a 70. Évfordulós Nagydíj fantázianevet kapó futam kilátásai okán? Nos, a Pirelli korábban megállapodott az F1-gyel, hogy a változatosság kedvéért a második futamra egy fokkal lágyabb, azaz még sérülékenyebb abroncsokkal fogja ellátni a csapatokat…

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:28:01,283, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +5,8 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +18,4, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +19,6, 5. Lando Norris (brit, McLaren) +22,2, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 88 pont, 2. Bottas 58, 3. Verstappen 52, 4. Norris 36, 5. Leclerc 33 stb. Csapatok: 1. Mercedes 146, 2. Red Bull 78, 3. McLaren 51, 4. Ferrari 43, 5. Racing Point 42 stb.