2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS

„Az idén is lehet kimagasló magyar teljesítmény”

Interjú Eisenkrammer Károllyal, a Tour de Hongrie főszervezőjével

A járvány miatt az idén a szokásostól eltérő módon, tavasz helyett nyár végén rendezik meg Magyarország legrangosabb kerékpáros körversenyét, az ötnapos Tour de Hongrie-t. A viadal 1925 óta íródó történelmében számos, esetenként több évtizedes kimaradás volt, ám a jelenlegi szervezőgárda 2015 óta évről évre megrendezi a versenyt, sőt: a Tour de Hongrie minden szezonban újabb minőségi szintet lép, évről évre erősebb és rangosabb csapatokat vonultat fel. Egy ideig úgy tűnt, az idei halasztás a verseny kárára fog menni, ám mint kiderült, az új versenynaptár szerint a Magyar Körverseny egyazon napon, augusztus 29-én rajtolhat, mint a Tour de France – ráadásul hazai sikerekben is reménykedhetünk. Minderről Eisenkrammer Károllyal, a Tour de Hongrie főszervezőjével beszélgettünk.

Kevesebb, mint egy hónap múlva rajtol a verseny. Hogyan haladnak a szervezéssel?

Ennek a kérdésnek most különös jelentősége van. Más esetben csak annyit mondanánk, dolgozunk, sok a feladat, de minden a menetrend szerint halad… Most más a helyzet, a járvány miatt az egész világ aggódik a sportesemények sorsáért. Jelen pillanatban nem ismerünk semmilyen akadályt a verseny szervezése előtt, teljes erővel készülünk a megvalósításra. A pénzügyi háttér terén az alapvető elvárásokhoz a rendelkezésünkre állnak a források. Magyarország a lehető legkedvezőbb helyzetben van a járványt illetően, Európában azok között a helyek között vagyunk, ahol a legkisebb a veszély, ezért a verseny hetén a legbiztonságosabb hely leszünk a résztvevő csapatok számára.

Milyen bonyodalmakat okozott az eredeti, tavaszi időpont elhalasztása?

Tudomásul vettük, hogy az a munka, amit akkor elvégeztünk – amivel elértük, hogy tavasszal már 16 profi csapat nevezett be – sajnos kárba vész. Amikor az új időpontot kerestük, nem hittünk abban, hogy a későbbi dátumon is egy-két, esetleg több profi csapat jöjjön el Magyarországra. Azzal a felütéssel kezdtünk hozzá a szervezéshez, hogy szinte bármi áron, de csináljunk egy korrekt versenyt, még ha nem is lesz olyan szintű, mint amit szeretnénk, de legalább teljesítsünk a magyar szurkolók felé. Ehhez képest az történt, hogy az új időponttal beletrafáltunk a versenynaptárba, a Tour de France első hetére kerültünk, amikor a Touron és a Magyar Körversenyen kívül nagyon kevés más verseny van Európában. Ennek, valamint az elmúlt évek munkájának és a verseny jó hírének köszönhetően újra nagy volt a csapatok érdeklődése, és 13 profi sor nevezett be.

Tehát mindenképp pozitív körülmény az átfedés a Tourral, nem fogja elvonni a figyelmet a magyar versenytől a franciaországi?

Nem hogy nem fog elvenni, hanem hozzátesz. Az M4 Sport élőben adja, az Eurosport felvételről. Az Eurosporton olyan héten kerülünk adásba, amikor a Tour de France és az US Open lesz, nincs a csatornán ennél nézettebb idősáv. Ilyenkor egész nap a legmagasabb értékű a reklámidő, a legértékesebb minden másodperc a tévében. Ebbe bekerülni napi 1-1 órában a Magyar Körversennyel a lehető legjobb dolog, ami történhetett.

A szerdától szombatig tartó időpont nem szerepelt az eredeti elképzelések között, ezért az útvonalat is át kellett tervezniük.

A májusi versennyel rajtra készen álltunk, ezt kellett újraterveznünk. Az új időpont speciális helyzetet teremtett. Eddig minden évben hétvégén volt az utolsó két szakasz, Budapesthez közel, hogy az ottani szurkolók eljöhessenek megnézni a versenyt. Az új időpont szombati kezdést és szerdai befejezést jelent, ezért az eredeti, vasárnapra tervezett esztergomi befejezést áttettük az első, szombati napra. Arra számítok, hogy a budapesti bringások közül sok ezren, akár több tízezren eljönnek a Pilisbe, ami Budapesttől néhány kilométerre van, és az egyik legnépszerűbb kerékpáros kirándulóhelyszín.

A várható színvonalról elég annyit mondani, hogy 5 WorldTeam és 8 ProTeam nevezett be. Elképesztő ez a színvonalemelkedés az elmúlt években, mit jelent mindez a verseny nemzetközi ranglépése tekintetében?

Két út állt a Magyar Körverseny előtt néhány évvel ezelőtt, komoly dilemmát kellett mérlegelnünk. Az egyik lehetőség az volt, hogy megmaradunk második kategóriás versenyként, lehetőséget biztosítva a mindenkori legjobb három-négy magyar csapat számára, hogy rajthoz állhassanak a környező országok nagyobb csapataival. A másik, hogy átállunk egy másik irányba, megpróbáljuk magunkkal húzni a magyar kerékpársportot, és megcélozzunk a ProSeries (korábbi nevén HC – a szerző megj.) kategóriát. Ehhez sportszakmai, illetve kommunikációs-médiabeli küszöböket kell megugranunk. Óriási kihívás mindez, azt gondoltuk, hogy lehetetlen, de úgy néz ki, hogy a munkánk eredményeként meg tudjuk valósítani. Ha minden a tervezettek szerint alakul, az idei versennyel meglépjük azt a szintet, ami a ProSeriesbe kerüléshez szükséges.

Tavaly minden várakozást felülmúlva két fiatal magyar, Dina Márton és Valter Attila is felállhatott az összetett dobogóra. Milyen esélyei vannak idén a magyaroknak, tekintettel a rendkívül erős mezőnyre?

A versenyszínvonal emelkedése, valamint a magyar versenyzők elmúlt években mutatott, megdöbbentően jó szereplése miatt már semmin sem csodálkozom, idén is lehet kimagasló magyar teljesítmény. A tavalyi második Dina Marci és csapata számára az év legfontosabb versenye a Magyar Körverseny, arra számítok, hogy Marci ott lesz, amikor a hegyen eldől a verseny, és jól fog szerepelni. Nagy kérdés, hogy a WorldTour csapattal érkező CCC-vel itt lesz-e Valter Attila. Arra számítunk, hogy ő a Tour de France-on indul, de ha nem ott versenyez, akkor a Magyar Körversenyen fog. Az elmúlt években mutatott teljesítménye és a világranglistán elfoglalt helye alapján ő a világ bármelyik versenyén képes hatalmasat alakítani. A Mitchelton–Scottal Peák Barnabás a csapat első embereként jön, tőle is várhatunk dobogós helyezést. És persze rajtuk kívül is lesz még néhány magyar a mezőnyben, akik szintén jól teljesíthetnek.