2024. április 20., szombat

Brnabić: Szerbia a jelen helyzetben is jól teljesít

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

Szerbia a nehéz körülmények ellenére is mérsékelt gazdasági növekedést jegyezhet, júniusban 0,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék. A második negyedévben 6,5 százalékkal csökkent a GDP, ez a jelen helyzetben nagyon jó eredmény – nyilatkozta Ana Brnabić miniszterelnök, az ország makrogazdaságával kapcsolatos sajtótájékoztatón, vasárnap.

A kormányfő kiemelte, a második negyedévben minden európai ország erős csökkenést jegyezhet a gazdaság teljesítményét tekintve. 

Szerbia ehhez képest Európa második leggyorsabban növekvő gazdasága, Szerbiához képest csak Litvánia jegyezhetett kisebb csökkenést a hazai össztermék tekintetében.

Nagy sikerként könyvelhető el, hogy egy külföldi befektetést sem vontak vissza, szeptembertől pedig újabb alapkőletételekre kerülhet sor. A legjelentősebb beruházások is folytatódnak a vasúti infrastruktúra, az utak kiépítése, továbbá az energetika terén.

A miniszterelnök kihangsúlyozta, a megkérdezett vállalatok 94 százaléka úgy nyilatkozott, nem tervezi a munkaerő leépítését a harmadik negyedévben. 

– Egy olyan válsághelyzetben, amely az egész világot súlyosan érinti, a hazai munkaerőpiac jelenlegi állása ösztönző; az alkalmazottak száma stabil, 2019 második negyedévéhez képest még 1,6 százalékkal növekedett is – jelentette ki Ana Brnabić.