2024. március 29., péntek

Kevesebb a turista Palicson

A koronavírus okozta járványhelyzetnek rendkívül nagy hatása van a turizmusra és a vendéglátóiparra. Sokan azt prognosztizálták, hogy az országhatárok lezárása, majd az azok újranyitása után kialakult bizonytalanság következtében megnő az érdeklődés a belföldi turisztikai célpontok iránt. Ezt utazási utalványok kiadásával az államvezetés is igyekezett támogatni. A hírek alapján kijelenthetjük, hogy ez részben meg is valósult, hisz a legnépszerűbb turisztikai célpontok környékén lévő hotelek, és egyéb szálláshelyek megteltek, és teljes kapacitással működnek. Ezzel szemben azt is látnunk kell, hogy sok helyen elmaradt a belföldi turisták dömpingje, és ezeken a helyeken a vártnál kevesebb vendéget regisztrálnak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Palics elsősorban az épített és természeti környezetével, valamint a május és október között megrendezett rendezvényeivel vonzza a belföldi és külföldi turistákat. A településen 98 szálláshelyen összesen 1100 vendégágy várja a látogatókat. Ennek azonban csak töredékét használják az idén. A palicsi turisztikai helyzetről a Palics Park Kft. tájékoztatta lapunkat.

– A statisztikák arról árulkodnak, hogy Palics mint turisztikai célállomás iránt a nyári hónapokban a legnagyobb az érdeklődés. Májustól októberig különböző művelődési és szórakoztató programok várják a látogatókat, kezdve a majálistól, a Filmfesztiválon és a Nyári színpadon megrendezett koncerteken keresztül a Szüreti Napokig számtalan lehetőség gazdagítja a kínálatot. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, nem szeretnénk összekeverni a turisták érdeklődését a statisztikai adatokkal. Tény az, hogy kevesebb a vendégéjszakák száma, viszont véleményünk szerint ennek okát nem az érdeklődés hiányában kell keresni, csupán a járványhelyzet miatt az emberek mást részesítenek előnyben, ami teljesen érthető. Az érdeklődés konstans voltát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rendkívüli állapot feloldását követően sokan foglaltak szállást, ami azt eredményezte volna, hogy szeptember végéig szinte teljes kapacitással működünk – áll a Palics Park Kft. lapunknak küldött válaszlevelében.