2024. március 28., csütörtök

Menedéket nyújtó képek

A szabadkai Kortárs Galériában csütörtökön este megnyílt Nikola Radosavljević Ház a tavon című kiállítása. A járványhelyzet beállta óta ez az első kiállításmegnyitó a Kortárs Galériában. A megnyitóra szűk körben és az óvintézkedések betartása mellett került sor. Nikola Radosavljević alkotásait Jasmina Jovančić Vidaković kurátor méltatta:

Jasmina Jovančić Vidaković és Nikola Radosavljević (Fotó: Lukács Melinda)

Jasmina Jovančić Vidaković és Nikola Radosavljević (Fotó: Lukács Melinda)

– Két éve egyeztetünk, hogy ez a kiállítás létrejöjjön. Amint megláttam Nikola Radosavljević műveit, világossá vált, hogy egy kiemelkedő alkotó. Különösen kedves a számomra, hogy grafikával foglalkozik, mert az a benyomásom, hogy ez műfaj el van hanyagolva, holott sok technikai lehetőséget rejt magában. A kiállított képek három ciklusból állnak és így alkotnak egy teljes egészet. A ciklusokat ugyanakkor különbözőképpen élhetjük meg. A vizuális művészetben nagyon fontos az, hogy az alkotó jól értsen ahhoz, amivel foglalkozik, mert egyébként az ötleteit nem tudja átadni a művei megtekintőjének. Nikola Radosavljevićnál ez nem okoz gondot, mert ő a hivatásának kiváló mesetere, ezért a képei erőteljesen megérintik a nézőjét. Tájképeket láthatunk, de többek annál, úgy érezhetjük, menedéket nyújtanak. Nikola Radosavljević művei ugyanakkor társadalmilag elkötelezettek és reflektálnak külső hatásokra. A terveink szerint augusztus második felében a kiállítás katalógusának a bemutatására és egy beszélgetésre is sor kerül majd a képzőművésszel, akiről majd többet is megtudhatunk – hallottuk a kurátortól.

Nikola Radosavljević 1991-ben született Užiceben. Az egyetemi tanulmányait Belgrádban végezte és ott is doktorált. Több mint kétszáz tárlaton vett részt belföldön és külföldön. Az alkotásai számos jelentős díjat kaptak. Főleg grafikával és rajzzal foglalkozik.