2024. április 25., csütörtök
MAGYAROK KENYERE

Összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason

Összeöntötték az idén tízéves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programjában a felajánlott búzát pénteken, a történelmi Magyarország közepén, Szarvason.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei Búza Összeöntés Ünnepén elmondott köszöntőjében azt mondta, hogy az ország és a nemzet emelkedését szolgáló politikát a magyar öntudatra, önbizalomra és önrendelkezésre kell építeni.

Nagy István agrárminiszter a búzát felajánló gazdák munkáját köszönte meg, amelyet idén időjárási szélsőségek és a koronavírus-járvány is nehezített.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavai szerint az ünnepség is tanúsítja, hogy erős nemzet a magyar.

2011-ben, a Magyarok Kenyere programban első alkalommal száz gazda vett részt, és 10 tonna búzát adott össze, 2019-ben pedig már 5668 adományozó járult hozzá 790 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez Magyarországról és a határon túli területekről, így a Délvidékről is. Az akció a búza összeöntésével még nem zárult le. Augusztus 20-ig 89 gyűjtőponton fogadják még a búzát, amit húsz malomban őrölnek majd meg. Augusztus 20-án ebből a lisztből sütik a Magyarok Kenyerét.