2024. március 28., csütörtök

Nyári rajziskola kezdőknek és haladóknak

Egy kishegyesi festőművész, aki nyáron dolgozik, az év többi részében pedig nyaral – A turistaszezon elmaradása egy rajziskola indításához vezetett

A járványhelyzet és az azt követő intézkedések szinte az élet minden területén éreztetik hatásukat. A kishegyesi Németh László festőművész sajátos művészi pályát futott be, s az elmúlt években a nyarakat Prágában töltötte, ahol a Károly hídon portrékat festett a turistáknak. A mostani helyzetben azonban kénytelen volt idehaza maradni, mivel a turizmus minimális szintre csökkent. Ottani ismerősei elmondása szerint mindössze egy-két cseh turista lézeng a városban. Persze, minden rosszban van valami jó is, így Laci kényszerű itthon maradásának azok látják hasznát, akik szeretnének megtanulni rajzolni, festeni.

Németh László egy tanítványával (Lakatos János felvétele)

Németh László egy tanítványával (Lakatos János felvétele)

De hogy ne a lényeggel kezdjük, Németh Laciról érdemes tudni, hogy nagyon szereti a tengert és imád nyaralni. Épp ezért neki 1-2 hét a tengeren elég sem volt, viszont egy hosszabb nyaraláshoz pénz is kell. Lacinak jött az ötlet, hogy ha már a tengeren van, akkor portrékat fest a turistáknak, így lesz elég pénze, hogy akár 2-3 hónapot is a tengeren töltsön. Ez annyira bevált, hogy hosszú éveken keresztül a nyaralási szezont az Adrián töltötte, az év többi részében pedig szülőfalujában, Kishegyesen alkotott. Hét évvel ezelőtt azonban egy ismerőse javasolta, hogy próbálja ki magát Prágában. Persze, nem volt egyszerű helyet kapni Európa legrégibb kőhídjának festői között. Lacinak ehhez felvételi vizsgát kellett tennie, igen komoly kritériumok alapján, s így kaphatta meg az engedélyt, amely három évig érvényes. A hely és a lehetőség megtetszett a kishegyesi festőnek, s így az elmúlt hét év turistaszezonjait Prágában töltötte.

Az idei év viszont koronavírus-járvánnyal köszöntötte az idegenforgalmi szezont, így Laci itthon maradt. Ennek, saját bevallása szerint, még örült is egy kicsit, mert szeret itthon lenni. Aztán az egyik dolog hozta a másikat, hiszen Lacinak eddig is voltak tanítványai, akiket ő nem szívesen nevez így. Inkább úgy fogalmaz, hogy eljöttek az ismerősök, helybeliek, akiknek kicsit segített festegetni. Most viszont egy társasági beszélgetés során valaki felvetette, hogy ha már úgyis itthon van és ráér, miért nem hirdet rajziskola-pályázatot. Az ötlet megtetszett neki, és feltett egy hirdetést a Facebookra. Legnagyobb meglepetésére már aznap 10-en érdeklődtek a rajztanulási lehetőség iránt. A rajziskola tehát beindult, Laci egyéni órákat tart kezdők és haladók számára. Az egyéni foglalkozásokon mindenki a szintjének megfelelő gyakorlatokat végez. A jelentkezők között vannak gyerekek, fiatalok, de idősebbek is. Meglátása szerint mindenkinek ismernie kell az alapokat, attól függetlenül, hogy milyen irányzatban szeretne alkotni.

Németh László rajziskolája tehát beindult. Laci elmondása szerint mindaddig tartani fog, amíg lesz érdeklődő. Aki nem képzett festő, viszont érez magában egy kis tehetséget, és szeretne megtanulni rajzolni, az jelentkezzen nála. A Facebookon megtalálhatja.