2024. április 23., kedd

Nyárközép a földeken

Kishegyes községben is a falugazdász iroda segíti a gazdák adminisztrációs ügyeit

Lassan túl leszünk a gabonafélék aratásán, de a gazdákra máris számos új feladat vár. Itt elsősorban különböző adminisztrációs feladatokról van szó, amiket viszont nem lehet elhanyagolni, mivel ettől függnek a különböző szubvenciók. Fekete Andor, Kishegyes község falugazdásza arról számolt be lapunknak, hogy elsősorban a gazdaságok felújításai vannak folyamatban, illetve a vetésforgó módosítása, mivel a tavaszi és az őszi kalászosokat már learatták.

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

– A törvény szerint a termelőnek 30 nap áll a rendelkezésükre bárminemű változást bejelenteni a kincstárnak. Ezt a falugazdász irodán keresztül megtehetik, már be lehet jelenteni, hogy mit szándékoznak az adott területen termeszteni az elkövetkező időszakban. Illetve a termelők szeptember 30-áig tudják bejelenteni azokat a területeket, amelyek még nem szerepeltek a gazdaságukban, legyen szó bérelt vagy saját földterületről. Csak akkor lehet a következő évben támogatást kérni rá, ha ezt nem mulasztják el. A vágóhídra eladott jószágokra való támogatások most 31-ével lejárnak, és fel lehet készülni a következő periódusra. Ez azt jelenti, hogy a 2020. július 1-je és 2021. június 30-a között vágóhídra eladott jószág után a támogatást 2021. február elsejétől lehet ismét igénybe venni. Ezt is el lehet intézni a falugazdász irodán keresztül – számolt be Fekete.

A héten fejeződött be a Magyarok kenyere programon keresztül a búzagyűjtés. Ennek keretében a vajdasági gazdák igen szép eredményt produkáltak, 20,5 tonna búza jött össze. Ehhez a kishegyesi és bácsfeketehegyi gazdák is hozzájárultak, amiért köszönet jár nekik, fogalmazott a falugazdász.

Az adminisztrációval kapcsolatos dolgok fontosak a gazdák életében, de természetesen sokkal fontosabb maga a termés. A gabonafélék aratása befejeződött, de a termelők nem lehetnek elégedettek, mondta el Fekete.

– A szélsőséges téli és tavaszi időjárás nem igazán kedvezett a kalászosoknak. A betakarítás pillanatában azonban már biztos volt, hogy a várakozáson felüli hozamok születtek. Mindenki egy kicsit pesszimistán állt hozzá a szélsőséges időjárás miatt, viszont ehhez képest egy közepes termést tudtak megvalósítani, aminek jobb volt a minősége, mint a tavalyi évben. Ennek ellenére a felvásárlási ár sokkal alacsonyabb, mint az elvárt – mondta el a falugazdász, majd arról is szólt, hogy hátra van még a napraforgó, kukorica és szója betakarítása. Jelen pillanatban mindhárom kultúrával kapcsolatban nagyon bizakodóak a községbeli gazdák, szép terméshozamra számítanak. Ehhez elengedhetetlen, hogy további csapadékot is kapjanak, mivel a mostani hirtelen felmelegedés miatt igen nagy a kipárolgás, és a talaj gyorsan elveszíti a nedvességtartalmát. Ez meglátszik a növényeken is, viszont ha még néhány alkalommal kapnak esőt, akkor valóban szép termésre lehet számítani, fogalmazott Fekete Andor.