2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Monzában is nézők nélkül

FORMULA–1

Nézők nélkül rendezik meg a Formula–1-es monzai Olasz Nagydíjat. A szervezők szerdán jelentették be, hogy a járvány miatt nem engednek be szurkolókat a létesítménybe szeptember első hétvégéjén. Az eddig megvett jegyek árát visszafizetik. Most következik két verseny Silverstone-ban a hétvégén és a jövő héten. A mezőny azután Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba látogat el szeptember elejéig. Ezt követi a Toszkán Nagydíj Mugellóban, majd a szocsi Orosz Nagydíj. Az orosz szervezők korábban bejelentették, hogy nézők előtt szeretnék megrendezni a futamot. Az F1-es sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy október 9-e és 11-e között a Nürburgringen az Eifel Nagydíjra, október 23-a és 25-e között Portimaóban a Portugál Nagydíjra, míg egy héttel később Imolában az Emilia-Romagna Nagydíjra kerül sor.

NHL

A legőrültebb hokiidény

A mi időnk szerint szombaton este kezdődik minden idők „legőrültebb” rájátszása az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL): a járvány miatt várhatóan csak bő két hónap múlva, október elején hirdetnek bajnokot. Még sohasem fordult elő a Stanley Kupa 1883-as első kiosztása óta, hogy ilyen későn, a nyár második felében, augusztusban induljon a playoff, és hogy a díszes trófeát valamikor ősszel adják át. Egy másik világjárvány, a spanyolnátha az 1919-es döntőt tette tönkre, a Montreal Canadiens és a Seattle Metropolitans csatája az ötödik találkozó után félbeszakadt, mert haláleset is történt. Mindmáig ez az egyetlen alkalom, amikor a Stanley Kupát annak ellenére nem adták át, hogy előtte rendeztek alapszakasz- és rájátszásmérkőzéseket.

A kvalifikációból továbblépő négy-négy csapat találkozik majd az erőnyerőkkel, és onnan kezdve már minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig folyik.

ATLÉTIKA

Védett időpontok

A jövő évtől kezdődően minden nemzeti szövetség védett időpontokban rendezheti meg a maga atlétikai országos bajnokságát. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tegnapi hírlevele kiemeli, ez azt jelenti, hogy a következő olimpiai ciklus végéig a meghatározott hétvégéken egyetlen rangos nemzetközi versenyt sem rendeznek, így az atlétáknak nem kell választaniuk ezek, valamint hazájuk bajnoksága között. Jövőre az országos bajnokságokat június 5-6-án, illetve június 26-27-én rendezhetik a szövetségek.

Felfüggesztették a világbajnokot

A WA doppingvétség miatt ideiglenesen felfüggesztette Elijah Manangoi világbajnok kenyai futó versenyzési jogát. A sportág tisztaságáért felelős nemzetközi szervezet (AIU) bejelentése szerint a 27 éves atléta megsértette a holléti nyilvántartás követelményeit, így az ellenőrök nem tudtak tőle doppingmintát venni. Manangoi 2015-ben, Pekingben vb-ezüstérmes lett 1500 méteren, két évvel később, a londoni vb-n pedig már ő nyerte meg a számot. Abban az évben az Afrika-bajnokságon, valamint a Nemzetközösségi Játékokon sem talált legyőzőre 1500 méteren, amelyen 3:28.80 perc az egyéni legjobbja.

SAKK

Lékó vereséggel zárt

Lékó Péter vereséggel zárt és utolsó lett a tízfős online sakktornán. A szerdai utolsó, 9. fordulójában a magyar nagymester a kínai Ting Li-zsennel találkozott, és miután az első partit sötéttel elvesztette, háromszor is döntetlenre végzett riválisával. Magnus Carlsen remekelt, a kilenc fordulóban 25 pontot gyűjtve végzett az élen. Elődöntős riválisa, Peter Szvidler 14 ponttal fejezte be az alapszakaszt. A ma rajtoló elődöntő másik párjában egy másik orosz, Jan Nyepomnyascsij és a holland Anish Giri találkozik, előbbi az első etapban 20, utóbbi 18 pontot szerzett.

A szuperdöntővel záruló sorozat első és harmadik tornáját Carlsen, a másodikat az orosz Danyiil Dubov nyerte.