2024. április 25., csütörtök

Tűzoltó kell ide!

A pirománokat vadászó Péterfy Bori kitűnő, Szikra (2020.) c. korongjáról

2020 eddigi legjobb korongja, a magyar alternatív könnyűzene, electro és alter rock, valamint pop egyvelege, egyszóval a fúziós zenék színterén ez az album viszi a pálmát, Péterfy Bori Szikra c. lemeze.

Minden olyan életveszélyes szituációt, ahol elég egy szikra (s minden, a mindennapokban gázt használó józan ember mindennapos tudatos vagy tudatalatti félelmét, aki gázzal süt-főz, illetve melegszik), idézhet fel/meg ez a remekmű.

Nem beszélve a politikai szituációkról, mint ami pl. Amerikában is megtörtént, ahol egyetlen szikra is elég volt ahhoz, hogy óriásit robbanjon „a helyzet”… A cigarettáról (így is már csakis elektronikusat szívok, de nem engedi a zsebem) – tudom, nehéz lesz – de leszokom, mindörökre szakítva ezzel a káros-kóros szokással, amely semmiképpen sem embernek való.

Azonban Bori letette az asztalra élete legérettebb lemezét. Mind szövegileg, hangzásbelileg, gyönyörű, kissé érdes alt hangjával ez a lemez beleírta magát a szívembe, témái (a Lula Luna, a Szikra, Az utolsó farkas, a Nem ma, az A kéket vagy a pirosat – egyértelműen Mátrix-idézet/analógia –, a Keringő, a Nap felé –, amelyben a Nap az ördög, a legfurcsább, de lehet, hogy legigazabb hasonlat –, a Gonosz dobos, a Száz fényév, a Ki tartja az égboltot föléd?, a Meteor, egytől egyig olyan darkos hangulatú számok, hogy az embernek a hideg és a forróság egyszerre futkos a hátán!

Boriék, a Love Banddel olyasmit tettek le az asztalra, ami nemcsak egyedi ízű, és nemcsak párját ritkítja, de új etalont teremt a műfajban, illetve műfajok fúziós keveredésében.

Zseniális, egyszerű, de lényegre törő szövegeivel, s árnyalt értelmezési lehetőségekkel, Bori és csapata az elmúlt 60 év magyar könnyűzenéjében páratlan értékű albumot ajándékozott hallgatóságának, hiszen még a YouTube-ra is feltették az egész zenés korong szöveges változatát is, a bevezető Egy, s a Nem ma c. számok is egyenértékűek, a már felsoroltakkal, s kiver a láz, ha hallgathatom, s ha nem hallgathatom.

A hangszerelés, a dinamika, a mesteri keverés, a zenei produkció tízes skálán mérve kereken tízes. Eddigi legérettebb, legletisztultabb, legminőségibb korongjuk… Ha Saidot is szerepeltetik rajta (az A kéket vagy a pirosat albumverzójában), ez az ő döntésük (?), és Said otthonosan hozza a formáját, nem hazudtolva meg hírnevét, tudtommal az Akkezdet Phiaiból indulva nem hiába épp ő az, aki ilyen nagyra nőtt a rap keretein belül.

Az orkesztráció, mint mondtuk, tökéletes, s a Boriék által előszeretettel használt „műanyag-szintetizátoros”-hangzást is élvezhetik itt-ott rajta azok, akik tőlük azt már megszokták, és ember legyen a talpán, aki képes azt állítani, hogy nem a maximumot hozzák ki Boriék magukból ezen az igen borongós, letaglózóan keményen „depresszós” hangvételű Lp-n. Ez a fajta véres lüktetés az, ami Borinak a legjobban áll, és hiába nagy nevek, ezerszer szívesebben hallgatnám, mint pl. a Kraftwerk bármely lemezét.

Igaz, pionírságban nem akkorák, mint a Kraftwerk, de kenterbe verik például a Peaches-t, és még egy csomó electróval kokettáló bandát, illetve nagy nemzetközi sztárcsapatot... Annyi bizonyos, hogy ez csúcsprodukció, s a Hungária neo-rock-n-rolljánál csakis ez durrant nagyobbat mindeddig a magyar, még pophoz, illetve alter rockhoz tartozó mezőnyben. Igazi remekmű, aki csak teheti, ízlelje meg! Csúcsprodukció, mely heves őszinteségével és megszólaltatott tragikumával amellyel Péterfy Bori és a Love Band (nem hiába olvasható Love Banned-nek; (Szerelem, illetve Lóvé betiltva-nak is) egyszer s mindenkorra bebizonyították, épp Ők azok, akik a 21. században a legtöbbet tettek a magyar könnyűzenéért. Melegen ajánlom (hiszen a szívem darabokra zúzva utána, agyam a falakra kenve utána), ezt az állatian jóra sikerült lemez!

Győződjenek meg e tényről önök is, az albumhoz vezető url (link) a következő: https://www.youtube.com/watch?v=KtdFKX60pu0 . Egyszersmind mindazokat, akik a minőséget és a művészek fáradozását egy picit is becsülik, tudják meg ezt is: https://bolt.peterfybori.hu/termek/szikra-cd/ – ezen a címen tudják megrendelni az albumot, illetve streamelni, letölteni https://bit.ly/egyszikracsak linken. Lemezbemutató koncert november 28-án lesz az Akvárium Klub Nagy Halljában. https://fb.com/events/281083769661782

Love Band on Facebook: https://fb.com/peterfybori