2024. március 29., péntek

Egy magyar előadás a versenyprogramban

Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál – A tervek szerint a rendezvényt szeptember 20. és 26. között tartják meg

Kiállításokkal, műhelymunkákkal, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, zenével, utcai előadásokkal és a legfiatalabbaknak szánt előadásokkal, köztük egy magyar produkcióval várja a közönséget szeptember 20. és 26. között a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán.

A rendezvény hat napján – amennyiben a járványhelyzet miatt nem kell elhalasztani a fesztivált – tizenhat előadás verseng a fődíjért, a Grand Prix-ért. Díjat osztanak a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak, illetve különdíjat adnak az eredetiségért és fantáziáért. Kiosztják a Kis herceg-életműdíjat is, a díjazottak nevét azonban később ismertetik.

A produkciók a tervek szerint Szerbiából, Magyarországról, Izraelből, Szlovákiából, Kínából, Németországból, Oroszországból, Ausztriából, Bulgáriából, Szlovéniából, Horvátországból, Iránból, Törökországból és Indiából érkeznek a vajdasági városba. A versenyprogramban ezúttal egyetlen magyar előadás szerepel.

A szegedi Kövér Béla Bábszínház művészeinek előadásában láthatja a közönség A Szemüveges Szirén című előadást. A Dunajcsik Mátyás meseregényéből készült produkció a tenger világával ismerteti meg a gyerekeket. A történet egy világítótoronyban élő kislányról szól, aki egy nap egy különös lénnyel ismerkedik meg, aki nem várt kalandokra vezeti őt.

Minden darabot eredeti nyelven mutatnak be, az előadásokra és rendezvényekre a belépés díjtalan.

A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljának tartott rendezvényen az utóbbi huszonhét évben több mint ötven országból mintegy ötszáz együttes szórakoztatta a gyerekeket.