2024. április 19., péntek

Személyes élmény a műalkotással

Matica srpska Galéria, Újvidék – Külön művészszoba várja a látogatót

Hogy egyedülálló élmény legyen a művészeti alkotások szemlélése, a látogató(k) számára e célból külön helyiséget különítettek el a Galéria tér 1. alatt működő székvárosi Matica srpska Galériában.

Az állandó kiállítás keretében kialakított helyiség, ahová a látogató elvonulhat, a „soba za prepuštanje umetnosti” nevet kapta. Itt augusztus 4-étől, keddtől minden héten más művészeti alkotás várja az érdeklődőt, és specifikus légkör – megfelelő hang, fény –, hogy személyes élményként élje meg a találkozás pillanatait a műalkotással, amikor szemtől szembe kerülve egy-egy ikonnal, festménnyel, szoborral… szabadjára engedi gondolatait és érzéseit.

Az utóbbi néhány hónapban, mivel Újvidéken lehetetlenné vált a művelődési rendezvényeknek a megtartása, az az érzés, hogy hiányzik a kultúra, az emberben egyre inkább felerősödik. A múzeumok és a galériák pedig éppen a közönség miatt létező intézmények, amelyek továbbra is lehetővé teszik, hogy az ott kiállított kincseket zavartalanul élvezze, aki arra vágyik.

Augusztus folyamán ki-ki egyedül vagy szeretteivel látogasson el a Galéria Matica srpska múzeumba. Alkalma lesz az állandó tárlat megtekintésére, amely afféle utazás a szerb művészettörténelembe, az első ikonfestőktől a modern korban alkotó művészekig, akik felülvizsgálták és megkérdőjelezték a kép értelmét. A korokon átívelő szabad utazást a látogató ezt a maga számára megfelelő tempóban teheti meg, így választ kap mindarra, amit még nem tudott a szerb művészetről. A múzeum munkatársai arra biztatják, hogy a műalkotások szemlélése, élvezése közben relaxáljon. A Matica srpska Galéria hétfőnként zárva tart, míg kedden, szerdán és csütörtökön 10-től 20 óráig, pénteken 10-től 22 óráig, hétvégén pedig 10-től 18 óráig várja a látogatókat, és nem csupán az újvidéki polgárokat. Az egyéni jegy ára 100 dinár. Pénteken a belépés díjtalan.