2024. április 24., szerda

Tízezrek sem bírnak Boriszovval

A bolgár kormányfő maradni akar, ám nem bánja, ha békésen tüntetnek ellene
Merkel asszony, hogy nem szégyenled magad e korrupt alak (Boriszov – szerk. megj.) miatt? – áll a szerdai szófiai tüntetés egyik molinóján

Merkel asszony, hogy nem szégyenled magad e korrupt alak (Boriszov – szerk. megj.) miatt? – áll a szerdai szófiai tüntetés egyik molinóján

Már bő három hete tüntetnek Bulgáriában a kormány ellen, de annak irányítója, Bojko Boriszov nem hajlandó lemondani. Pedig már az államfő is követeli távozását. Boriszov saját érdemeire hivatkozva tartaná meg hivatalát a jövőre esedékes parlamenti választásig.

Nem akarja megvárni a 2021 márciusában esedékes parlamenti választást a bolgár ellenzék, ezért egyre erőteljesebben követeli a jobboldali Bojko Boriszov és kormánya távozását. Menesztenék Ivan Gesev legfőbb ügyészt is, és mielőbbi előrehozott választást sürgetnek.

A cél megvalósítása érdekében július 9-én tiltakozó akciót kezdtek, amely a fővárosban a legtömegesebb és a legzajosabb. A már bő három hete tartó demonstrációk résztvevői fogadkoznak, hogy addig nem hagyják abba, amíg a követeléseik nem teljesülnek. Akciójukkal politikai válságot idéztek elő az országban, amely 2013 óta nem látott a jelenlegihez hasonló, kiterjedt tüntetéseket.

Tízezrek tiltakoznak rendszeresen a nagyobb településeken. Szófiában mindig nagy tömeg gyűlik össze. Az elégedetlenkedők a napokban már több forgalmas útkereszteződést is lezártak (ideiglenesen), megbénítva ezzel a főváros forgalmát. Egy részük a miniszterelnöki hivatal közelében le is táborozott.

Az ellenzéki tüntetések résztvevői azzal vádolják a kormányt, hogy maffiaszerűen működik, beavatkozik az igazságszolgáltatás munkájába (megsértve ezzel annak függetlenségét), és szövetkezett az oligarchákkal, a lakossággal meg alig-alig törődik. A demonstrálók azt is felróják Boriszovnak, hogy semmit sem tett az államigazgatást átszövő korrupció ellen.

A kormányfő ragaszkodik tisztségéhez, s nem akar idő előtti választásokat. A tüntetéseket sem bánja, de az útlezárásokat elfogadhatatlannak tartja. Némi engedményt azonban már tett a demonstrálóknak: a múlt héten átalakította kormányát, több minisztert menesztett.

Ezzel azonban nem csillapította le az elégedetlenkedőket, sem Rumen Radev baloldali államfőt, aki szintén támogatja a tüntetők követeléseit, s azt szeretné, ha Boriszov és Gesev is távozna hivatalából.

Boriszov nem tágít, és további változásokat ígér a kormányban. Jóléti intézkedéseket is kilátásba helyezett. A hét elején bejelentette, hogy majdnem egymilliárd euró értékű segélycsomagot állítottak össze az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében. A pénz harmadát gazdaságélénkítésre fordítják, a többit szociális célokra. Ennek megfelelően a nyugdíjasok 70 euró pluszpénzt kapnak, három hónapon keresztül. A vírus elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozók és közalkalmazottak bérét megnövelik, a járvány miatt munkanélkülivé vált embereknek meg pénzbeli juttatást adnak.

A tüntetők a járvány félrekezelését is felróják a kormánynak. Ám Boriszov azzal védekezik, hogy a koronavírus miatti súlyos gazdasági helyzetet csakis ő tudja megoldani, s ezért mindenképp hatalmon kell maradnia. A parlamenti többség is őt támogatja; legutóbb múlt kedden szavazott bizalmat neki és a kormányának. A 2017. májusi hivatalba lépése óta ez volt már az ötödik bizalmi szavazás mellette.

A miniszterelnök rendszerint azzal is el szokott dicsekedni, hogy kormánya javított az ország infrastruktúráján és növelte a béreket is. Ennek ellenére a bolgár fizetések továbbra is a legalacsonyabbak az EU-ban, az ország pedig a legszegényebb a tagok közül.