2024. március 28., csütörtök

Négy lehetséges opció van

A lehetséges koalíciós partnerekről tárgyalt az SZHP elnöksége

Napokon belül hitelesítik a köztársasági parlament új képviselőinek mandátumát, augusztus 25-éig Szerbia új kormánya is megalakulhat – jelentette ki Aleksandar Vučić pénteken, a Szerb Haladó Párt elnökségi ülése után.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Elmondta, az ülésen főként a koalíciós partnerekkel kapcsolatosan tárgyaltak, a lehetséges négy opció között hasonlóan oszlik meg a támogatottság az SZHP-n belül.  

Koalíciós partnerként szóba kerülhet a Szerbiai Szocialista Párt a kisebbségi pártokkal, következő opcióként Aleksandar Šapić és a kisebbségi pártok, harmadikként az SZSZP-vel, Aleksandar Šapićtyal és a kisebbségi pártokkal, a negyedik verzió szerint pedig csak a kisebbségi pártokkal lépne koalícióra a Szerb Haladó Párt.

Vučić kifejtette, az opciók mindegyike 20, vagy 30 százalékos támogatottságot élvez.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért kell a kormányalakítással augusztus 25-éig várni, Vučić azt válaszolta, a választók meggyőző többségének bizalma nagy teher, így a kormány megalakulását nem lehet elsietni.

Azt is elmondta, a választók elvárnak bizonyos változásokat úgy a parlament, mint a kormány összetételén belül.

– Fiatal arcokra van szükség, olyanokra, akik Szerbia jövőjét képviselik, és akik meg tudnak birkózni a jelen idő problémáival és nehézségeivel. Ezzel a párton belül is mindenkinek tisztában kell lennie – nyilatkozta a Szerb Haladó Párt elnöke.