2024. április 24., szerda

Megalakult a tartományi parlament

A szigorú egészségügyi előírások mellett megtartott ülésen ismét bizalmat kapott Pásztor István

A tartományi parlament pénteki ülésén, melyet a járványhelyzet miatt az Újvidéki Vásár Master Központjában tartottak meg, a mandátumok hitelesítését követően megalakult a képviselőház új összetétele, a kilencedik a többpártrendszer bevezetése óta. A ház ezt követően elnököt választott, majd az ülés folytatásában a parlament alelnökeit, főtitkárát is megnevezték a képviselők, felállt az adminisztratív bizottság is.

Megválasztották a képviselőház alelnökeit és főtitkárát is (Ótos András felvétele)

Megválasztották a képviselőház alelnökeit és főtitkárát is (Ótos András felvétele)

A vajdasági parlament 33. elnökévé ismét Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választotta meg a ház. Pásztornak ez már a harmadik mandátuma, korábban nem volt példa arra, hogy többpártrendszerű választást követően ugyanazt a személyt két vagy három alkalommal újraválasztották volna a képviselőház elnökévé. A Pásztor megválasztására vonatkozó javaslatot Damir Zobenica, a Szerb Haladó Párt képviselője terjesztette elő. A 120 fős parlamentben 100 igen és 5 tartózkodó szavazattal kapott újra bizalmat. Megválasztásáig Momo Čolaković, a ház legidősebb képviselője elnökölt, az előírásokkal összhangban.

A képviselőházban hat frakció alakult meg: a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Demokrata Párt (Seprű 2020 lista), a Vajdasági Front (Vajdasági Szociáldemokrata Liga) és a Szerb Királyságért lista csoportja. Meghatározták a frakcióvezetők és helyetteseik személyét is, a VMSZ képviselőcsoportja élén dr. Bagi Bojan áll, helyettese Korponai Lívia. A haladókét ezentúl Dmitar Stanišić vezeti. Dušan Bajatović (SZSZP) Branislav Bogaroški (Liga), Branislav Ristivojević (Metla - Seprű), doc. dr. Goran Ivančević (Szerb Királyságért) is frakcióvezető lett.

Ami az alelnöki tisztségeket illeti: a ház úgy döntött, öt ilyen funkcióra lesz szükség. Pásztor az ülés előtt egyeztetett a pártokkal, s abban állapodtak meg, hogy az öt százalék feletti eredményt elért listák kaphatnak alelnöki megbízatást, a haladók hármat (Damir Zobenica, Aleksandar Maletić és Nemanja Zavišić), a szocialisták és a Liga pedig egyet-egyet (Aleksandar Janković és Dejan Čapo). A képviselőház főtitkára ismét Nikola Banjac.