2024. április 19., péntek

Bahamai árak Szerbiában

Sokaknak módosult az idei nyári programja. A járvány okozta határzár az átlagpolgároknak áthúzta az év eleji számítását, s emiatt többen változtatták meg az idegenforgalmi célpontjaikat. A nyaralni vágyók jelentős része rákényszerült a szerbiai idegenforgalmi kínálatra. Többen kezdtek el keresgélni a hazai terepen, és mellőzött idegenforgalmi csodákra bukkanhattak rá, emellett több szürreális ajánlatra is ráakadhattak.

A közösségi portálok az utóbbi napokban szinte le vannak terhelve azoktól a bejegyzésektől, amik a megfizethetetlen szerbiai apartmanárakon ércelődnek. A versenyzőknek az a célja, hogy megtalálják a legdrágább szállást, lehetőleg minél kedvezőtlenebb feltételekkel. Aki tehát talál egy igazán rossz ajánlatot, az megosztja a hírt valamelyik közösségi portálon. A lavinát egy Twitter-poszt indította el, amelyet a Lučan községhez tartozó Gučan település egyik lakosa tett fel egy helybéli apartmanajánlatról. A hirdetés feladója nem szégyenlősködött. Az egy szobát, közös fürdőszoba-használattal egy hétre 1330 euróért adja ki, de ehhez még további 339 eurós költség járul az ilyen-olyan szolgáltatásokért.

Az eset egyébként nem kirívó, a Tarcal-hegységen (a Fruška gorán) is csaknem 2000 eurót elkérnek egy kétszemélyes apartmanért hat éjszakára, reggelivel. Ezek az összegek sokakat elbátortalanítanak, de aki türelmesen és kitartóan keresgél, az jelentősen kedvezőbb ajánlatokra is ráakadhat. A Booking oldalon talált adatok szerint a legolcsóbb opciók 300 euró körül mozognak. Ennyi pénzért már találhatunk magunknak hat napra kiadó apartmant. A bérleti díjak természetesen változnak, amikor szobát, illetve hostelt keresünk magunknak, ezeknek a díja ugyanis 1000 euró alatt van.

A Večernje novosti számításai szerint a megnövekedett kereslet valóban az árak emelkedését vonta maga után. Egy négytagú család nyaralása 400 és 600 euró között mozog Szerbiában, ha olyan úti célokról van szó mint Zlatibor, Sokobanja, Kopaonik, Vrnjačka Banja, a drága hotelekben ugyanis mindössze egy éjszakáért is elkérhetnek ennyit. A Novosti által megkérdezett szakemberek szerint a járvány miatt az országban 50-60 százalékkal megemelkedett a kiadó szobák és szállások száma. Ezért sokan azt tanácsolják, ha üdülésre vágyunk, inkább a kevésbé népszerű úti célokat válasszuk, hiszen ezek is lehetnek annyira szépek, mint a drágább, felkapottabb üdülőhelyek.

Az digitális technológiának köszönhetően manapság már nem nehéz rábukkanni az érdemtelenül mellőzött, viszont jutányos idegenforgalmi szenzációkra. Néhány kattintás után szinte végtelen számú lehetőséggel találkozhatunk. Az ilyen elveszett turistaparadicsomokban már 20 euróért is találunk szállást. Többen viszont azért is tartanak ezektől a lehetőségektől, mert szinte semmi sem garantált. Jelenleg a higiéniai előírások betartása miatt aggódnak a legtöbben.

A tapasztalatok alapján ajánlatos meggondolnunk, hol töltjük a nyaralásunkat, hiszen az idén több energiát kell befektetnünk a szervezésbe, az utánajárásba, és körültekintőbbnek is kell lennünk.