2024. március 29., péntek
ZOMBOR

Elhúzódó fölújítás

Írtunk már a zombori piac fölújításáról, a munkálatok a késlekedés mellett is viszonylag észszerű határidőn belül záró szakaszába érkeztek. Közvetlenül a szomszédban viszont már nem kapkodták el a munkát. A városháza átriumának fölújítását 2018 áprilisában kezdték el a megrongálódott kövezet feltörésével.

Egyelőre csak remélhetjük, hogy az átrium összhangban lesz az épület hangulatával (Fekete J. József)

Egyelőre csak remélhetjük, hogy az átrium összhangban lesz az épület hangulatával (Fekete J. József)

Az 1842-ben emelt épület négyzet alakú átriumát egykoron brácsi márvánnyal borították be, ami jól tűrte nyáron az udvarba beszorult forróságot, a téli fagyok azonban nem kedveztek neki. Föl kellett szedni a márványlapokat, hiszen egyéb földmunkákra is szükség mutatkozott.

A fölújítás előtt már tudni lehetett, hogy újra működésbe hozzák a szökőkutat az átrium közepén, hogy nyári színpadot alakítanak ki, és megnyitják a főutcát a Szentháromság térrel összekötő átjáró fakapuit.

A tervezett munkát még 2018 végéig be kellett volna fejezni, ám azóta is nyúlik, mint a rétestészta. A márvány helyére öntött betonlapok kerültek, a szökőkútnak nyoma veszett, és semmi se utal bármiféle nyári színpad kialakítására. Az átrium két, egymásra néző bejáratát pedig építkezési paraván zárja le.

Az illetékesek mélyen hallgatnak, hogy mi tart ennyi ideig egy fölújításon, (összehasonlításul: 1883-ban mindössze nyolc hónap alatt építették föl a zombori színházat!), hová tűnt a szökőkút, lesz-e nyári színpad, és mikor nyílik meg végre az átrium.