2024. április 25., csütörtök

Segítség on-line

A közösségi hálón kialakított segítő csoportokról Plohl Edvin admnisztrátort kérdeztük

A Segítsük egymást... és az e-piac facebookos csoportok egyik adminisztártora Plohl Edvin, a bajsai helyi közösség titkára, a VMSZ bajsai helyi szervezetének elnöke, a párt frakcióvezetője, Topolya Községi Fejlesztési Társulásának elnöke. Először azt kérdeztük tőle, hogy miért volt szükség az e-piac létrehozására.

– Március 16-án Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek ki a Covid–19 növekvő tendenciát mutató terjedése miatt. A kijárási tilalom bevezetése és a piacok bezárása ellehetetlenítette a termelők számára az árujuk értékesítését, valamint a vásárlók friss, helyi termékekhez jutását. Alternatív megoldást kellett találni az áruforgalom lebonyolítására, így a közösségi háló felhasználásával március 27-én megnyitottuk Topolya község e-piacát. Az első 30 napot követően több mint 5000 bejegyzést és mintegy 4000 csoporttagot számoltunk. Az emberek jól fogadták a kezdeményezést, az adásvétel mellett közhasznú információkat is megosztunk. A községi rendkívüli helyzetek törzskara április 21-én rendeletet hozott a piacok újbóli megnyitásáról az óvintézkedések betartásával, de ettől függetlenül az e-piacot addig működtetjük, amíg igény mutatkozik rá. Jelenleg 4367 tagja van, és havi 2500 bejegyzés jelenik meg. Az e-piac adminisztrátorai rajtam kívül Kovács Viktor és Mengyán Albert.

Milyen célból hozták létre a Vigyázzunk egymásra… csoportokat?

– A nyílt csoportokat a rendkívüli állapot bevezetésének napján, március 16-án hoztuk létre. A Topolya község csoport adminisztrátorai rajtam kívül Kovács Viktor, Kurfis Daniella, Boros Karolina, Fremond Árpád és Mengyán Albert. Feladatainkat önkéntes alapon, térítésmentesen végezzük. A Topolya községivel egyidejűleg helyi csoportokat is indítottunk a község nagyobb falvaiban. A cél az volt, hogy a lakosok hiteles és naprakész információkat kaphassanak a koronavírus-járványról és a vele kapcsolatos intézkedésekről. Emellett mindenkinek lehetősége volt kérdezni, segítséget kérni vagy felajánlani segítségét a rászorulóknak. Nem utolsósorban megosztani tapasztalatait az újonnan kialakult helyzetben. Sokan csatlakoztak, a topolyai csoport csaknem 3000 tagot számlál, falvanként pedig körülbelül 600-an csatlakoztak hozzá. Számtalan visszajelzést kaptunk arról, hogy mennyire hasznosnak bizonyult az információk közzététele ilyen módon. Személyes üzeneteket, kérdéseket is intéztek az emberek mihozzánk, amikre természetesen igyekeztünk válaszolni, vagy utánajártunk az információknak. Sikeresen felvettük a harcot a találgatásokkal, hamis hírek terjesztésével szemben.

Milyen segítséget nyújtott az on-lime csoport a polgárok számára?

– A segítségnyújtás szervezésében is jó szolgálatot tettek ezek a csoportok. Önkénteseket toboroztunk, akik bevásároltak az olyan idős személyeknek, akikre a kijárási tilalom vonatkozott, fertőtlenítőszereket juttatunk el minden háztartásba a község területén. Ebben számíthattunk az önkormányzat, tűzoltók, vöröskereszt, kommunális közvállalat és a helyi közösségek segítségére is. A lakosok többsége helyesen kezelte a helyzetet, és a kialakult szituációban helytálltak, segítettek polgártársaiknak átvészelni ezt a nehéz, mindenkit próbára tevő időszakot.

A szükséghelyzetben milyen volt az emberek hozzáállása?

– Pozitív élményként éltem meg, hogy az emberek mennyire összetartanak, milyen segítőkészek, önzetlenek, amikor erre szükség van. A bajban mutatkozik meg igazán, ki milyen ember, kire lehet számítani és kire nem. Azt tapasztaltam, hogy az emberek jókora többsége társadalmilag felelős magatartást tanúsított. Magam is részt vettem az önkéntesek koordinálásában és a segélycsomagok szétosztásában, és mondhatom, kellemes élményekkel gazdagodtam, egyfajta közösségépítő hozadéka is volt a rendkívüli állapot bevezetésének. Amellett, hogy a közigazgatásban dolgozom, egyénileg is fontos számomra, ha a tevékenységemmel, vagy az említett csoportok adminisztrálásával hozzájárulhatok a vírus elleni harc eredményességéhez és a közegészség megőrzéséhez.

Hány fertőzöttet tartanak nyilván Topolyán? Milyenek a kilátások?

– Topolyán a hivatalos információk szerint a vírus megjelenése óta 59 fertőzöttet tartanak nyilván. Ezt a számot sokan vitatják a közösségi fórumokon, és szerintem sem hagyatkozhatunk rá, hiszen közismert, hogy a betegség gyakran enyhe tünetekkel jár, vagy teljesen tünetmentes. Ezekről nem készül nyilvántartás, mindazonáltal az ilyen esetekben is fennáll a fertőzés veszélye, ezért vagyunk mindannyian felelősek polgártársaink egészségéért. A veszély nem múlt el, a megelőző óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani. Községenként életerősek lehetnek az intézkedések, és napról napra változhatnak is, a helyzet alakulásával egyetemben. Érdemes követni a médiában és a hivatalos oldalakon közzétett előírásokat. Mi is igyekszünk megjelentetni a Vigyázzunk egymásra... csoportokban az aktuális rendeleteket.

Elég nehéz a jövőre vonatkozóan bármit teljes bizonyossággal kijelenteni. Igen keveset tudni a vírusról, tavasszal még úgy vélték a szakemberek, hogy a magas hőmérsékletekben nem marad meg. Azt is nyilatkozták, hogy a második hullámra őszre számíthatunk. Mi fenntartjuk a vírushelyzet megjelenésekor létrehozott internetes csoportjainkat, és a kialakított rendszer mindaddig működni fog, amíg szükség lesz rá.