2024. április 20., szombat
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Halálos csónakázás a Palicsi-tavon

A napokban tapasztalható kánikulát vízpart mellett lehet a legjobban elviselni. Nincs is kellemesebb érzés, mint egy hűsítő fürdőzés egy tóban vagy folyóban, esetleg egy csónakázás vagy vitorlázás. Az ilyen tevékenységek azonban fokozott óvatosságot követelnek tőlünk. A mi Palicsi-tavunk múltja is erre figyelmeztet, ugyanis régi újságokat lapozva gyakran olvashatunk a tavon történt végzetes fürdőbalesetekről vagy tragédiával végződő csónakázásokról. Egy ilyen száz évvel ezelőtti esetet elevenítünk fel e heti tárcánkban.

1920. július 23-án halálos kimenetelű csónakázásról közölt terjedelmes beszámolót a Bácskai Hírlap. A balesetben ketten vesztették életüket: Drenkovics Imre, a Merkur Bank főtisztviselője, „a szabadkai uri társaság bohém kedélyű tagja”, és Futó Rózsi, a járásbíróság hivatalnoka. A tudósítás szerint a két áldozat egy tizenöt fős társaság tagjaként, egy közös ebéden vett részt. A bort a Thurzó-villa közelében lévő Olajos vendéglőből szerezték be, amit 10 literes hordóban kis csónakokon hoztak el. A bor, „amiből boldog boldogtalan ivott”, gyorsan elfogyott. Ezért két csónak indult el egy újabb hordó bor beszerzésére. A kisebbik csónakban négyen ültek, a nagyobbikban pedig hárman foglaltak helyet. A tudósítás szerint a két csónak megérkezett a rendeltetési helyére, és amíg a vendéglőben megtöltötték a kis hordót, addig a kirándulók elfogyasztottak egy liter bort. A két csónak visszafelé jövet kikötött a Thurzó-villánál. A társaság két női tagja ekkor átszállt a kisebbik csónakba, amelyben Drenkovics is helyet foglalt és a csónakkal újból kihajóztak. A női fürdőtől hatvanöt lépésnyire a nyílt vízen Drenkovicsék csónakja találkozott egy nagyobb csónakkal, amelyben Merkovics István kereskedősegéd és hat társa ült. Drenkovics tüzet kért a bennülőktől. A két csónak közben egymás mellé ért. A tudósítás szerint ekkor Merkovics meglökte a csónakot és az felborult. Merkovicsék nem segítettek a bajba jutottakon, hanem egy nagy kerülővel a partra eveztek. A tragédia után a rendőrség két személyt letartóztatott. Ők így mesélték el a katasztrófát a Bácskai Hírlap tudósítójának:

„Zvorényi abban a csónakban volt, amelyik fölborult. Szerinte csak Drenkovics volt részeg és ő az oka az egész szerencsétlenségnek. Amikor a másik csónak odaért, tüzet kértek tőlük és a két csónak egész közel jött egymáshoz. Drenkovics fölállt, hogy eltaszítsa a csónakot és a hirtelen lendület következtében nagyon sok víz hatolt a csónakba, erre fölszólította a lányokat, hogy hányják ki a vizet. A lányok el is kezdték a lapátolást, amikor Drenkovics ismét fölállt, az egyensúly megbillent és a csónak fölborult. Zvorényi jól tud úszni és azonnal a mentéshez fogott. Vilanovics és Anti Elza megmentésénél ő is segített Szkala Martinnak. Szűcs Ferenc magától úszott ki. Drenkovics és Futó Rózsi egymásba kapaszkodtak és így egyikükön sem lehetett segíteni.

Merkovics István, a másik letartóztatott abban a csónakban volt, amelyikről tüzet kértek. Gyufájuk nem volt és csak annyit látott, hogy Drenkovics felállt és a csónak felborult. Ő segítségükre akart menni, de a többiek nem engedték, mert az ő csónakjukban senki sem tudott úszni. Mindkét csónakban hatan voltak és legfeljebb négynek volt bennük hely. Hogy miért tartóztatták le azt nem tudja.”

A Bácskai Hírlap július 27-ei száma a rendőrségi vizsgálat alapján további részleteket közölt a halálos csónakázásról. Az esettel kapcsolatban megállapították, hogy az „a maga valóságában egyenes kacérkodás volt a halállal”.

„A csónakázó társaságnak ugyszólván minden tagját több kevesebb gondatlanság terheli. A bortól fokozottabb jókedvvel és élénkebb temperamentummal rendelkező társaságnak nem lett volna szabad vízre vinni a nőket, akik nem tudtak úszni. A józansággal való védekezés nem állja meg a helyét, mert föltétlen megállapítást nyert hogy a fiatalság rövid idő alatt 28 liter bort fogyasztott el. Ilyen előzmények után pláne túlterhelt csónakban vízreszállni minden, csak a kellő gondosság nem” – írta a rendőri nyomozásra hivatkozva a szabadkai napilap.

A nyomozás szerint a fő bűnösök Merkovicsék voltak, ugyanis egy evezőcsapással felborították a csónakot, de azt, hogy pontosan ki borította fel, a zavaros tanúvallomások miatt nem lehetett megállapítani.