2024. április 19., péntek

A hulladékfeldolgozó bezárását követelik

A nagybecskereki vállalkozók egyesülete kiállt a polgárok mellett

A nagybecskereki Prekon vágóhídi hulladékot feldolgozó üzem azonnali leállítását követelték a nagybecskereki vállalkozók egyesületének a városháza udvarában tegnap megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Bejelentették, hogy támogatják a polgároknak az erre irányuló tiltakozó megmozdulásait. A sajtótájékoztatóra meghívták Čedomir Janjić polgármestert, Snežana Vučurević körzeti elöljárót és az illetékes felügyelőségeket. Közülük senki sem jelent meg.

A sajtótájékoztató a városháza udvarában (Kecskés István felvétele)

A sajtótájékoztató a városháza udvarában (Kecskés István felvétele)

A becskereki hulladékfeldolgozó 1984-ben épült az egykori BEK vágóhíd szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. A becskereki lakosoknak a fele – mintegy 40 ezer ember – érzi az állati hulladékot feldolgozó üzemből kibocsájtott bűzt. Nyáron is csukott ablak mellett kénytelenek aludni.
Budimir Jovanović, a ZREPOK ügyviteli társaság elnöke elmondta, hogy már több mint két éve tárgyalnak az üzemmel és a helyi önkormányzattal – de eredménytelenül.

– Gyakorlatilag egyrészt túszai vagyunk a Prekon viselkedésének, másrészt pedig azt is ki kell mondani, hogy a városi hatalom nem végzi a feladatát, úgy, ahogy kellene – mondta a vállalkozó.

Többször is szűrőberendezések felszerelését ígérték az elégedetlenkedő polgároknak, újabban pedig az üzem áthelyezését emlegetik.

A tiltakozás folytatódik (Kecskés István felvétele)

A tiltakozás folytatódik (Kecskés István felvétele)

– Nem fogadunk el semmilyen további ígéretet és olyan mesét, hogy majd valamilyen szűrőberendezést fognak beszerelni. Erről beszélnek már több éve. Szerintünk ez nem megoldás, ugyanakkor szerintünk nem is dolgoztak ezen soha sem komolyan. A fő célunk mindnyájunknak, a ZREPOK-nak és az egyesületnek is az, hogy még ma becsukják a feldolgozóüzemet – mondta Kiss Izabella, a ZREPOK titkára.

A polgárok civil társulás keretében szervezik tiltakozásaikat. Szombaton lesz a következő autós felvonulás, a jövő héten pedig aláírásgyűjtés indul.

– Az egyesületünk elkészítette a jogi formáját annak, hogyan tehetnek feljelentést a polgárok, amikor érzik a kellemetlen szagokat. A dátum és a helyszín megjelölésével ellátott feljelentést a városházán átadva írásos bizonyítéka lesz annak, ami történt – nyilatkozta Tijana Šijaković, a Stop kafileriji polgári társulás képviselője.

A tiltakozások ellenére az elmúlt két napban még nagyobb bűz van a környéken.