2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Szicíliában lesz a Giro Nagy Rajtja

A három magyarországi szakasz helyett egy szicíliai egyéni időfutamot illesztettek a 2020-as Giro d’Italia programjának elejére. A szervezők bejelentése szerint Monrealéban lesz a Nagy Rajt, a második szakasz az eredetileg tervezett negyedikre hasonlít. A harmadik és negyedik – szintén szicíliai – etap megegyezik az eredeti program ötödik és hatodik szakaszával. A 103. Giro d’Italia az eredeti tervek szerint május 9-én Budapesten rajtolt volna, Magyarország az első három szakasznak adott volna otthont. Az olasz körversenyt végül elhalasztották, de a Giro ugyanúgy 21 etapból áll majd október 3-a és 25-e között. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos júniusban úgy nyilatkozott, az olaszok felajánlották, hogy Magyarország 2021 májusában megrendezhetné a Giro Nagy Rajtját.

Jövőre korábban lesz a Tour és a Vuelta

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kihirdette a jövő évi versenynaptárát, amelyben a Tour de France és a Vuelta a España is egy héttel korábban kezdődik a tervezettnél. A francia körversenyt a tokiói olimpia jövő nyárra halasztása miatt kell egy héttel korábban elkezdeni, mivel a legrangosabb viadal ütközött volna az ötkarikás férfi mezőnyversennyel. A Tour július 2-a helyett június 26-án rajtol, majd július 25-e helyett 18-án zárul, így a résztvevők gond nélkül indulhatnak Tokióban július 24-én. A francia szervezők már korábban megfogalmazták ezt a kérést Koppenhága felé, ugyanis jövőre ott rajtolna a Tour, csakhogy a dánoknak komoly szervezési problémát jelent, hogy a szintén 2021-re halasztott labdarúgó Eb-n június 28-án a dán főváros egy nyolcaddöntő házigazdája.
Az új versenynaptár szerint a Vueltát szintén egy héttel korábban rendezik, így a spanyolországi háromhetesre augusztus 14-e és szeptember 5-e között kerül sor.

Egy hely kiadó

A legerősebb cseh csapat, az Elkov–Kasper is részt vesz az augusztus 29-én rajtoló Tour de Hongrie-n. Hradec Králové klubja tavaly két győzelemmel tette le a névjegyét a Magyar Körversenyen. Az 1993-ban alapított cseh csapat jelenleg tíz fős sora nagyon erős, olyan rutinos bringások vezetik, mint a harminchét esztendős Alois Kankovsky, aki emlékezetes sikert aratott a Tour de Hongrie tavalyi hajdúszoboszlói befutóján. Ugyancsak ki kell emelni a rutinos, harmincöt éves Ján Bartát, aki néhány éve még Peter Sagan csapattársa volt a Bora-Hansgrohe színeiben, tavaly pedig elsőként húzhatta fel a Tour de Hongrie sárga trikóját, miután megnyerte a siófoki prológot. A Tour de Hongrie szervezői korábban már tizennyolc csapat érkezését jelentették be, így egyetlen hely maradt kiadó a 20 csapattal rajtoló versenyen.