2024. április 25., csütörtök

Iohannis ismét vádaskodik

A román államfő célkeresztjében a PSD mellett ott az RMDSZ is

Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát.

Klaus Iohannis (Fotó: Beta/AP)

Klaus Iohannis (Fotó: Beta/AP)

A PNL éléről államfővé választott Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában azzal vádolta a PSD körül kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig – mint fogalmazott – példátlan cinizmussal eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor időhúzással hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

A jobboldali elnök előző napi nyilatkozatára licitált rá, amikor ismét szociáldemokratákat és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többséget tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért. Iohannis ezúttal még élesebb támadást intézett a PSD ellen és politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának – tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának – vádjával igyekezett lejáratni.

Iohannis a PSD szemére vetette, hogy „lepaktált az RMDSZ-szel”, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban meg akarták szavazni – mint mondta – az úgynevezett székelység autonómiáját”.

A Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva már korábban is azzal vádolta a PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Akkori vádaskodását a magyarok elleni gyűlöletbeszédnek minősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), a testület által kiszabott 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot azonban Iohannis nem fizette ki, hanem óvást emelt ellene a közigazgatási bíróságon.

Lucian Romașcanu, a PSD szóvivője Iohannis nyilatkozatára reagálva úgy értékelte: „miután a kormány és az államfő elvesztette a járvány elleni harcot, Iohannis józan ítélőképességét is elvesztette. Az elnök szerinte hazugságokkal, a PSD elleni kínos és fárasztó vádaskodással próbálja védeni ezt a bűnös és inkompetens kormányt, és most már több mint nyilvánvaló, hogy nem a PNL kormányát le kell váltani, ennek érdekében pedig a PSD bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni”.