2024. március 29., péntek
NÉMET GDP

Amióta mérik, nem volt ekkora zuhanás

Rekordmértékben, a vártnál is erősebben csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben, mivel a koronavírus-járvány szinte teljes egészében megbénította a gazdaságot.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön kiadott első becslése szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva 10,1 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. Elemzők 9 százalékos csökkenést vártak a második negyedévről a január–márciusban mért 2,0 százalékos visszaesés után.

Azóta, hogy Németországban 1970-ben elkezdték számítani és feljegyezni a negyedéves GDP-adatokat, még soha nem mértek ilyen nagyarányú csökkenést.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye az utóbbi évtizedekben csak egyszer, a pénzügyi és gazdasági világválság legsúlyosabb szakaszában csökkent nagy mértékben. A legrosszabb negyedéves összevetésű adatot 2009 január–márciusában jegyezték fel 4,7 százalékos csökkenéssel, éves összevetésben pedig 2009 második negyedében 7,9 százalékos zuhanást.