2024. április 20., szombat

A Tencent kiütötte a Facebookot

A kínai Tencent technológiai óriásvállalat piaci értéke elérte a 664,5 milliárd dollárt, miután kedden a hongkongi tőzsdén részvényeinek árfolyama 4,52 százalékkal emelkedett.

A kínai cég ezzel megelőzte a Facebookot, amelynek a tőkeértéke 656,15 milliárd volt. A Tencent így jelenleg a világ 7. legértékesebb vállalatának számít. A cég különféle szolgáltatásait körülbelül 1 milliárd ember használja, így lassan már a teljes kínai internetet uralja.

A Tencent a koronavírus-járvány egyik nyertese, mivel az otthon töltött idő alatt a felhasználók többet vették igénybe a szolgáltatásait. A vállalat bevételeinek legnagyobb része videójátékokból származik, az elmúlt időszakban azonban elkezdett komolyabb bevételeket szerezni pénzügyi, technológiai és üzleti tevékenységekből, beleértve a WeChat Pay nevű alkalmazáson keresztül történő fizetéseket. A szakértők szerint még nincs vége a növekedésnek, mivel a Tencent a mesterséges intelligencia és az online kereskedelem területén is egyre jobban kiterjeszti működését. Mindemellett a vállalat segít majd a kínai kormánynak megalkotni és tesztelni a digitális jüant, és ha a projekt sikeres lesz, az árfolyama hihetetlen mértékben megugorhat.